Bildkälla: Stockfoto

Kriget i Ukraina skapar kortsiktig osäkerhet för tyska företag - Ifo

Kriget i Ukraina har skapat osäkrare framtidsutsikter för tyska företag, men jämfört med coronapandemin ser prognoserna bättre ut. Det visar en analys utförd av tyska Ifo-institutet.

"Kriget i Ukraina har hittills inte utlöst den typ av osäkerhetskris som vi såg i början av covid-19-pandemin. Och hur allvarligt företagen skulle påverkas av ett eventuellt stopp för leverans av rysk gas är inte heller en faktor här", skriver en av författarna till rapporten, Manuel Menckhoff.

Resultatet visar att tillverkningsföretag är mer pessimistiska i sina försäljningsprognoser jämfört med företag i tjänstesektorn.

Risken för att bli av med den ryska gasen verkar inte spela någon roll i de undersökta företagens försäljningsprognoser. Om företagen skulle uppleva strypta gasflöden med 10 procent skulle det däremot resultera i att produktionen går ned med 7 procent i snitt, framgår det av undersökningen.

"Det är möjligt att företagen för närvarande tittar mer på den övergripande ekonomiska utvecklingen och tror att ett avbrott i gasleveranserna är osannolikt", skriven en annan av rapportens författare Rüdiger Bachmann.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER