Bildkälla: Stockfoto

Kryptoprofilen Linus Dunkers döms till fängelse

Entreprenören och kryptoprofilen Linus Dunkers döms till ett år och två månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han fälls därmed på samtliga åtalspunkter som åklagaren Katarina Mörnstad lade honom till last i Västmanlands tingsrätt. Utöver fängelsestraffet beläggs Linus Dunkers även med näringsförbud i fem år. Det rapporterar Di Digital.

Linus Dunkers har sedan 2018 varit i konflikt med både Skatteverket och rättsväsendet gällande sin handel med bitcoin. Domen kan överklagas till hovrätten.

Skattebrottet skedde 2015, där åklagaren har menat att han undvikt att betala skatt om minst 2 miljoner kronor på sin bitcoinhandel. Bokföringsbrotten gäller både 2015 och 2016, då han i strid med lagen underlåtit att upprätta en löpande bokföring för sin verksamhet.

Linus Dunkers har förnekat brott och menat att han agerade i god tro, i enlighet med Skatteverkets dåvarande rekommendationer. Han såg sin handel som en hobbyverksamhet, men Skatteverket gjorde en revision och ansåg då att han borde ha bokfört verksamheten som näringsverksamhet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER