Bildkälla: Stockfoto

Lancelot Camelot ökade 1,8 procent i mars - banksektorn i fokus under månaden

Fonden Lancelot Camelot A steg 1,8 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Christian Granquist och Per Hedberg.

Fonden steg trots att marknaden korrigerade nedåt mitt i månaden på grund av konkursen i två amerikanska banker med stora förluster i sina obligationsportföljer vilket ledde till att bankens kunder därefter tog ut sina medel i rask takt.

För att undvika en spridning av osäkerhet i banksystemet införde den amerikanska centralbanken en likviditetsmekanism, vilket injicerade likviditet i banksystemet och fick marknadsräntorna att sjunka.

Credit Suisse hamnade också i ekonomiska trångmål och övertogs av UBS under översyn av den schweiziska centralbanken.

Under månaden gick banker och finansiella aktier dåligt på börsen, medan tillväxtaktier, särskilt teknologi- och hälsovårdsaktier, steg kraftigt. Microsoft och Novartis var de bästa bidragsgivarna, medan JP Morgan och Grand City Properties var de sämsta. Aktieandelen var på 86 procent under månaden.

"Det hedrar centralbanker att de agerade snabbt och kraftfullt för att stävja finansoron, men går det inte att bortse från faktumet att det samtidigt är deras åtstramning av likviditeten som har bidragit till att orsaka skadan. Även om det var mer eller mindre tjänstefel av Silicon Valley Bank att inte matcha sina obligationstillgångar med skulderna i form av kundernas inlåningsmedel går det inte att bortse från att detta tenderar uteslutande att hända i en miljö där räntor stiger och man får förluster i obligations- eller kreditportföljer", skriver förvaltarna.

ECB och Fed valde att höja sina styrräntor även efter bankkrisen, men prissättningen i räntemarknaden uppges tyda på att det kan vara den sista eller näst sista höjningen i denna cykel.

Förvaltarna kommenterar också att aktiemarknaden brukar gå bra efter att centralbanker slutar höja sina räntor, förutom när ekonomin går in i recession. Vilket leder till en ganska binär situation där förvaltarna menar att om ekonomin går in i en recession bör man minska sin aktieexponering.

Yieldkurvan är inverterad vilket är en historiskt säker recessionssignal. Banker kommer troligen att bli mer restriktiva i sin kreditgivning och detta talar också för en kommande recession.

"Lustigt nog verkar aktiemarknaden inte riktigt vara på samma spår i nuläget givet att värderingen är hög och riskpremien historiskt låg (den implicita extra avkastning man får utifrån aktiemarknadens värdering jämfört med obligationsräntorna)."

Fonden har en försiktig positionering på aktiemarknaden. Vidare väljer fonden att följa sin investeringsfilosofi och avvakta för att se om det dyker upp bättre möjligheter att investera likvida medel i framtiden.

Lancelot Camelot A, %mars, 2023
Fond MM, förändring i procent1,8
Index MM, förändring i procent2,5
Fond i år, förändring i procent4,4
Index i år, förändring i procent7,2
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER