Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Europa Småbolag minskade 3,4 procent i augusti - marknadsoro följt av snabb återhämtning

Fonden Lannebo Europa Småbolag minskade 3,4 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,2 procent och är därmed sämre än index som har ökat 11,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Anna Eliason och Andreas Mattson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att augusti var en mycket volatil månad, där europeiska småbolag initialt föll kraftigt på grund av oroligheter på den globala marknaden. Den största påverkan kom från Japan, där oro för räntehöjningar ledde till kraftiga börsfall, vilket spred sig till de europeiska småbolagen. Trots en återhämtning i slutet av månaden slutade augusti med ett negativt resultat för fonden.

Bland fondens innehav utmärkte sig det franska bioteknikbolaget Medincell, som steg med 12 procent under månaden och har mer än fördubblats sedan fonden köpte in sig i bolaget i april. Bolaget har fortsatt starka tillväxtutsikter och förväntas leverera ett positivt EBIT nästa år.

På den negativa sidan stod brittiska OSB Group för månadens största fall, med en nedgång på 28 procent efter en rapportbesvikelse och försämrade utsikter för resten av året.

"Verksamheten är trots lite svagare siffror än väntat fortsatt lönsam, genererar stabila kassaflöden och har låga kreditförluster men den tillväxt som tidigare togs för givet har stannat av. Ett förändrat ränteläge kan nog krävas för att få igång tillväxten igen", skriver förvaltarna.

Fondens största investering under månaden var svenska Vimian, som verkar inom djurhälsa och har starka tillväxtmöjligheter, särskilt på den amerikanska marknaden.

Denna investering finansierades genom att sälja fondens innehav i Dermapharm, ett läkemedelsbolag som växte snabbt under pandemin men nu ser en betydande avmattning i tillväxten. Fonden valde också att minska sin exponering mot Kainos Group.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Volution, BAWAG och Banca Farmafactoring, med portföljvikter om 3,8, 3,1 respektive 2,9 procent.

Största sektorerna var industrivaror och -tjänster, finans samt informationsteknologi, med exponeringar om 28,3, 17,0 respektive 12,4 procent.

Lannebo Europa Småbolag A EUR, %augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent-3,4
Index MM, förändring i procent-2,3
Fond i år, förändring i procent10,2
Index i år, förändring i procent11,2
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER