Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Mixfond Offensiv minskade 1,5 procent i augusti - köper i Handelsbanken

Fonden Lannebo Mixfond Offensiv minskade 1,5 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 2,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 5,8 procent. Under det gångna helåret steg fonden 7,2 procent, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 8,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Inledningsvis skriver förvaltarna att Stockholmsbörsen fortsatte ner under månaden. Marknaden präglas fortsatt av osäkerhet kring konjunkturen och hur centralbankerna kommer att agera. Detta har gett upphov till en låg aktivitet på aktiemarknaden och stora rörelser i enskilda aktier vid bolagsspecifika nyheter.

“Bolag inom förnyelsebar energi eller bolag med en tydlig hållbarhetsprofil har det fortsatt tufft på börsen. Detta har påverkat flera innehav i fonden. Nya elproduktionsanläggningar har blivit väsentligt dyrare de senaste åren när kapitalkostnaden har stigit och insatsvaror
har blivit dyrare”, skriver förvaltarna.

Förvaltarna förklarar att många av elproducenterna har en låg lönsamhet och att vindturbintillverkare går med förlust. Det finns en hög efterfrågan på fossilfri energi runt om i världen men förvaltarna menar att det krävs mer realistiska förväntningar om kostnaderna för ny elproduktion och att konsumenter antagligen kommer behöva acceptera ett högre pris än tidigare.

Det största nettoköpet gjordes i Handelsbanken, vars aktie haft en svag utveckling det senaste som kan hänföras till en oro kring bolagets utlåning till fastighetssektorn. Förvaltarna tror att när fastighetsmarknaden stabiliseras kommer även synen på banken att förändras. Under månaden ökade förvaltarna också innehavet i OX2.

“Bolaget planerar, genomför och levererar förnybara energilösningar till sina kunder. De har uppvisat stabil lönsamhet över tid och har en välfylld och snabbt växande projektportfölj. Bolaget levererade en bra kvartalsrapport. Men aktien har dragits med i en nedåtgående spiral drivet av andra bolag, som har en helt annan affärsmodell och riskprofil än OX2, och som inte har levt upp till förväntningarna.”

Fonden har också ökat innehavet i Investor och NIBE samt minskat innehavet i Örsted och TopDanmark. Under månaden har förvaltarna också avyttra Leröy Seafood Group helt och hållet.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Astra Zeneca, Swedbank och Nibe. Aktierna utgjorde 5,5 procent, 4,9 procent respektive 4,7 procent av den totala portföljen. Fondens 10 största innehav motsvarade 41,3 procent av den totala portföljen vid månadsskiftet. Aktieandelen var oförändrad på 77 procent, likviditeten låg på 12,4 procent och ränteandelen uppgick till 10,6 procent.

“Marknadsläget är svårbedömt och vi ser en risk på kort sikt att vinstprognoserna inte riktigt infrias. Vi sprider riskerna i fonden och har fortsatt en stor del av aktieportföljen i konjunkturokänsliga bolag”, skriver förvaltarna.

Största sektorer var industrivaror och -tjänster, finans samt hälsovård med vikterna 28,9, 20,2 respektive 9,7 procent.

Lannebo Mixfond Offensiv, %augusti, 2023
Fond MM, förändring i procent-1,5
Index MM, förändring i procent-2,7
Fond i år, förändring i procent2,7
Index i år, förändring i procent5,8
Fond helår, förändring i procent7,2
Index helår, förändring i procent8,2
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER