Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Sverige Hållbar minskade 2,2 procent i april – Bravida tyngde

Fonden Lannebo Sverige Hållbar minskade 2,2 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,8 procent och är därmed sämre än index som har ökat 8,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Inledningsvis skriver förvaltarna att utvecklingen var blandad på världens börser i april, där bland annat amerikanska börser föll brett. Samtidigt steg samtliga nordiska börser, med Norge i ledningen. Svenska småbolag gick dessutom sämre än storbolagen.

Vidare har april varit en viktig rapportmånad och resultaten beskrivs ha varit som väntat.

"Sammantaget sett finns tecken på att bottnen i börsbolagens vinster kommer att vara de närmaste kvartalen med en viss återhämtning in i 2025", skriver förvaltarna.

Gällande fondens utveckling tyngde innehavet i Bravida efter att region Skåne sagt upp sitt ramavtal och polisanmält bolaget för överfakturering.

"Vi ser allvarligt på det inträffade och har varit i tät dialog med bolaget. Vi har ägt aktier Bravida sedan börsintroduktionen 2015 och har varit nöjda över bolagets finansiella utveckling och hållbarhetsarbete. Vi har valt att behålla innehavet i Bravida och utgår från att Bravida kommer att göra sitt yttersta att liknande händelser inte kommer att upprepas."

Under månaden har förvaltarna ökat innehaven i Handelsbanken och Nordea.

"Vi tycker att aktierna är attraktivt värderade och att mycket av de risker som funnits i banksektorn avseende kreditförluster och den oro som funnits kring bankernas exponering mot fastighetssektorn torde vara överspelad."

Dessutom fylldes innehavet i Balco på, medan exponeringen mot det cykliska segmentet överlag minskade. Delar av innehaven i SKF och Metsko såldes, medan Coloplast avyttrades i sin helhet.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Astra Zeneca, Nibe och Hexagon med vikter om 6,7, 5,1 respektive 5,1 procent.

Största sektorer var samtidigt industrivaror och -tjänster, finans och energi med vikterna 42,2, 18,0 respektive 7,9 procent.

Lannebo Sverige Hållbar, %april, 2024
Fond MM, förändring i procent-2,2
Index MM, förändring i procent0,3
Fond i år, förändring i procent2,8
Index i år, förändring i procent8,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER