Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Sverige Hållbar ner 9,7 procent i september - tagit in Swedbank och AFRY i portföljen

Fonden Lannebo Sverige Hållbar minskade 9,7 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 7,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 28,6 procent och är därmed bättre än index som har minskat 30,5 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Initialt skriver förvaltarna att världens börser föll kraftigt i september i spåren av stramare penningpolitik och allt tydligare tecken på att världsekonomin är på väg in i en lågkonjunktur. Vidare skriver förvaltarna att det säkerhetspolitiska läget försämrats samtidigt som det i Europa varit stor oro för elförsörjningen inför vintern.

I Norden föll den norska marknaden mest som en följd av lägre oljepriser och ett regeringsförslag som innebär ökade skatter för laxproducerande bolag, vilket är två dominerande sektorer på norska börsen. Den svenska börsen föll minst och småbolag gick sämre än stora bolag.

För industribolagen har efterfrågan enligt förvaltarna hållits uppe väl samtidigt som de exporterande bolagen gynnas av den starka amerikanska dollarn. Från konsumentbolag uppges det dock vara dystrare tongångar då alla ekonomisk-politiska stimulanser under pandemin bidrog till en konsumtionsrusch som nu slår tillbaka mot många bolag i sektorn. Samtidigt har många bolag inom dessa branscher haft svårt att kompensera sig fullt ut för stigande insatsvarupriser och transportkostnader.

Vidare har det under månaden kommit varningar för sämre vinster än förväntat från Electrolux och Thule.

"Electrolux har inte fullt ut hunnit med att kompensera sig för stigande insatspriser. Däremot är det något som man alltid har klarat av historiskt och vi ser ingen anledning till att det skulle vara annorlunda den här gången", skriver förvaltarna.

Thule som var en pandemivinnare ser nu en fallande cykelefterfrågan på marknader runt om i världen.

Swedbank är ett nytt innehav i fonden och förvaltarna menar att banker är en sektor som gynnas av stigande marknadsräntor då en stor del av intjäningen kommer från räntenettot. Förvaltarna har även tagit position i AFRY och ökat innehavet i Astra Zeneca.

De största försäljningarna gjordes i ABB, Instalco och Autoliv. Fonden sålde hela innehavet i ABB och Instalco medan innehavet i Autoliv minskades.

Vid månadens slut var fondens största innehav Atlas Copco, Alfa Laval och Astra Zeneca med portföljvikter om 7,2, 6,3 respektive 5,7 procent.

De största sektorerna var industrivaror & tjänster följt av energi med portföljvikter om 45,2 respektive 11,9 procent.

Lannebo Sverige Hållbar, %september, 2022
Fond MM, förändring i procent-9,7
Index MM, förändring i procent-7,3
Fond i år, förändring i procent-28,6
Index i år, förändring i procent-30,5
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER