Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Sverige Hållbar ökade 5,4 procent i oktober - industrindikatorer nere på recessionsnivåer

Fonden Lannebo Sverige Hållbar steg 5,4 procent i oktober, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 6,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 24,8 procent och är därmed bättre än index som har minskat 26,0 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

Initialt skriver förvaltarna att världens börser återhämtade sig i oktober efter att ha fallit kraftigt i september. Vidare skriver förvaltarna att det förmodligen beror på en kombination av förhållandevis bra kvartalsrapporter, fallande inflationsindikatorer och därmed minskad risk för kraftiga räntehöjningar.

I Norden var Danmark den starkaste börsen, medan Finland steg minst. Små och stora bolag gick upp ungefär lika mycket under perioden.

"Det är ett nervöst läge på världens aktiemarknader, vilket bland annat syns i de stora dagsrörelserna i enskilda aktier och marknader. Alla väntar på en bred nedgång i konjunkturen som lättar på trycket på överhettade arbetsmarknader, vilket i sin tur skulle minska inflationstrycket och få stopp på centralbankernas räntehöjningar. Det skulle i sin tur utlösa en köpsignal baserat på historiska mönster. Men som alltid på börsen finns det inga absoluta sanningar och vändningen kan mycket väl komma vid en annan tidpunkt", skriver förvaltarna.

Rapporterna för det tredje kvartalet uppges visa en splittrad konjunkturbild. Konsumentvarubolag har det tufft med fallande efterfrågan och har svårt att kompensera sig för stigande insatspriser. Även räntekänsliga branscher som bygg- och fastighetsbolag uppges ha det besvärligt. Samtidigt rapporterar industribolagen i de flesta fall en fortsatt god efterfrågan, men med vinstmarginaler som pressas trots att de gynnas av en stark dollar.

"För främst skogsbolagen, men även andra råvarubolag, är det fantastiska tider med rekordpriser och rekordvinster", skriver förvaltarna.

Diverse industriindikatorer faller och är nere på recessionsnivåer i Europa och medan Europa är på väg in i en recession råder det fortsatt delade meningar om hur mycket den amerikanska ekonomin kommer att bromsa in.

Balder är ett nytt innehav i fonden och förvaltarna menar att bolaget är välskött med en god kassagenerering. Samtidigt uppges att värderingen är attraktiv och det finns en betydande uppsida när ränteläget stabiliseras. Fonden ökade dessutom innehaven i OX2 och Hexagon.

De största försäljningarna gjordes däremot i Autoliv, Swedbank och Investor.

"Autoliv avyttrades i sin helhet då vi ser begränsad uppsida i det korta perspektivet i aktien. Det finns uppenbar risk att bilförsäljningen återigen blir en besvikelse givet svaga utsikter för konsumtionen det kommande året. Innehaven i Swedbank och Investor minskades men är fortsatt stora innehav i fonden". skriver förvaltarna.

Vid månadens slut var fondens största innehav Atlas Copco, Alfa Laval och Nibe med portföljvikter om 7,5, 6,0 respektive 5,1 procent.

De största sektorerna var industrivaror & -tjänster följt av energi med portföljvikter om 46,1 respektive 12,7 procent.


Lannebo Sverige Hållbar, %oktober, 2022
Fond MM, förändring i procent5,4
Index MM, förändring i procent6,4
Fond i år, förändring i procent-24,8
Index i år, förändring i procent-26,0
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER