Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Sverige Plus minskade 1,8 procent i mars - negativa bidrag från H&M och Electrolux

Fonden Lannebo Sverige Plus minskade 1,8 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 12,8 procent och är därmed bättre än index som har minskat 14,0 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Martin Wallin & Robin Nestor.

Inledningsvis skriver förvaltarna att Stockholmsbörsen trots utvecklingen i Ukraina och fortsatt stora utmaningar i försörjningskedjor haft en svagt positiv utveckling under mars.

Inflationen fortsätter enligt fondens förvaltare att stiga i Europa och USA, där den årliga förändringen ligger runt 8 procent.

"Den amerikanska centralbanken förväntas nu kraftigt höja styrräntan för att minska efterfrågan och därmed dämpa prisökningar. Även ECB och Riksbanken kommer med stor sannolikhet att initiera en högre räntebana och moderera penningpolitiska stimulanser. De prishöjningar som bolagen genomför under första halvåret bör kunna hålla uppe inflationen på en hög nivå även om efterfrågan avtar under året", skriver förvaltarna.

Inför stundande kvartalsrapporter för det första kvartalet förväntar sig förvaltarna en generellt sett god försäljningsutveckling bland bolagen.

"Lönsamheten kommer likt i det fjärde kvartalet att pressas av kostnadsökningar. För närvarande är vår bild att det finns en viss diskrepans i verkstadsbolagen mellan aktiekurserna och marknadens vinstförväntningar för helåret 2022. Där försäljning och vinster fortsatt väntas stiga medan aktiekurserna sjunkit för att implicera en cyklisk avmattning", skriver förvaltarna.

Fondens främsta bidragsgivare för månaden var Sobi och Trelleborg. I den negativa vågskålen fanns bland annat H&M och Electrolux.

"H&M rapporterade för det första kvartalet på månadens sista dag vilket fick aktien att falla kraftigt. Rörelseresultatet var 458 miljoner kronor och lägre än marknadens förväntningar, där både kostnaden för sålda varor och stigande rörelsekostnader påverkade negativt. Det pressade resultatet är en följd av utebliven försäljning i Ryssland och Ukraina, framåtriktade satsningar samt stigande bomullspriser och logistik som inte kompenserats genom prishöjningar", skriver Wallin och Nestor.

Under månaden köpte fonden i Nordea, Sobi och SKF. Försäljningar gjordes däremot i Industrivärden, SSAB och Securitas.

Trelleborg, SKF och Nordea var vid månadens slut fondens största innehav med portföljvikter om 7,5, 6,9 respektive 6,9 procent.

De sektorer med störst exponering i portföljen vid månadsskiftet var industrivaror & -tjänster, finans och Informationsteknologi med portföljexponeringar om 30,1, 19,2 respektive 14,5 procent.

Lannebo Sverige Plus, %mars, 2022
Fond MM, förändring i procent-1,8
Index MM, förändring i procent2,5
Fond i år, förändring i procent-12,8
Index i år, förändring i procent-14,0
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER