Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Sverige Plus minskade 1,9 procent i mars - nedgång gav köpläge i bankaktier

Fonden Lannebo Sverige Plus minskade 1,9 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,9 procent vilket är bättre än index som stigit 8,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Robin Nestor och Martin Wallin.

Inledningsvis skriver förvaltarna att fonden och jämförelseindex utvecklades negativt i mars på grund av oro kring det amerikanska banksystemet som sedan även spred sig till Europa och Sverige. Centralbanker och tillsynsmyndigheter uppges dock ha lärt sig att agera för att minimera riskerna. Förvaltarna anser samtidigt att nordiska banker är stabila och lågt prissatta.

Fondens innehav i Traton och Getinge utvecklades bättre än marknaden som helhet med uppgångar på 18 respektive 12 procent. Traton levererade en rapport för det fjärde kvartalet som visade på förbättringar.

Getinges aktie uppges ha varit volatil under de senaste månaderna där både positiva och negativa nyheter präglat bolaget. På den negativa sidan har bolaget fått två CE-märkningar upphävda från europeiska och tyska certifieringsorgan. I den positiva vågskålen har Kinas återöppning bidragit till en ökad efterfrågan samtidigt som man lyckas genomföra gradvisa prishöjningar.

I mars utvecklades Swedbank och Handelsbanken sämre än marknaden i stort, med fall på 16 respektive 12 procent.

Bankaktier påverkades negativt på global nivå av likviditetsbrist i vissa regionala banker i USA samt av UBS tvångsköp av Credit Suisse i Europa. Trots detta anser förvaltarna att nordiska banker är robusta och har hög sannolikhet att klara av en recession eller svag fastighetsmarknad, då de har hög kapitaltäckning och intjäning på historiskt höga nivåer. Förvaltaren anser också att bankaktierna blev mer prisvärda på grund av prisfallen i mars.

De tre största innehaven vid månadsskiftet var Swedbank, Ericsson och Millicom med portföljvikter om 7,8, 7,6 respektive 6,9 procent. Största sektor var finans, hälsovård samt informationsteknologi.

Lannebo Sverige Plus, %mars, 2023
Fond MM, förändring i procent-1,9
Index MM, förändring i procent-0,4
Fond i år, förändring i procent9,9
Index i år, förändring i procent8,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER