Den trend som sågs under sommaren, då den svenska tioåringen sjönk ungefär 50 räntepunkter och den femåriga swapräntan med 80 punkter, ska ha vänt den senaste tiden.
"Under oktober har däremot de längre marknadsräntorna vänt upp något i både SEK samt EUR men bara med cirka 25 till 30 räntepunkter, alltså relativt marginellt. De långa marknadsräntorna i USA har däremot sedan slutet av september stigit rätt skarpt med cirka 70 räntepunkter. Detta har dragit ned risksentimentet något och bidragit till att fastighetsaktier har handlats lite svagare", skriver förvaltaren.
Gällande bolagens Q3-rapporter beskrivs de ha varit starka operationellt, samtidigt börjar lågkonjunkturen bli allt tydligare.
"Generellt sett är vakansnivåerna trots allt fortfarande under det långsiktiga snittet men de har ökat något under de senaste kvartalen och en viss avmattning i lokalefterfrågan kan skönjas framför allt i Stockholmsregionen men fortfarande relativt odramatiskt."
Samtidigt har det varit hög aktivitet i bolag som Cibus, Catena, NP3, Pandox, SLP och Corem, som har tagit in pengar genom nyemissioner efter sommaren.
"Samtliga dessa, med undantag från Corem, har genomförts i offensiva syften där de har för avsikt eller redan har genomfört attraktiva förvärv i syfte att öka tillväxttakten samt värdeskapandet i bolagen."
Vidare bedömer förvaltaren fastighetsbolagens utsikter som positiva, bland annat av ytterligare sänkta styrräntor.
"Vi tror att fastighetsvärdena börjar att stabilisera sig och nu närmar sig en botten efter att ha fallit i drygt två år."
Förutom att fastighetsbolagen har stärkt sina balansräkningar, beskrivs bankerna mer villiga till utlåning, kapitalmarknaden blivit starkare och kreditmarginalerna för kapitalmarknadsupplåning minskat.
Fonden har valt att fortsatt positionera sig med en klar övervikt mot delsegmentet lager/logistik/lättindustri, vilket beskrivs som ett delsegment som har en strukturell medvind. De beskrivs gynnas av en växande e-handel samt att bolag generellt sett flyttar hem mer av sin produktion, vilket innebär högre efterfrågan på den typen av fastigheter.
De största innehaven var Balder, Sagax och Castellum, med portföljvikter om 8,3, 8,0 respektive 5,9 procent.
Länsförsäkringar Fastighetsfond A, % | oktober, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | -10,34 |
Fond i år, förändring i procent | 4,55 |