De högst ställda förväntningarna på räntesänkningar har även påverkat långräntorna som sjunkit rejält. Under sommaren sjönk den tioåriga statsobligationsräntan med cirka 50 räntepunkter medans den femåriga swapräntan föll med runt 80 punkter.
"Det i samband med förbättrade marginaler för fastighetsbolagen på de obligationsemissioner som har skett har kraftigt förbättrat fastighetsbolagens möjlighet att refinansiera sig billigare och även öppnat upp möjligheter att förlänga räntebindning på attraktiva nivåer och öka visibilitet i kassaflödet framåt", skriver förvaltaren.
Förvaltaren menar att Q2-rapporterna visade på operationell stabilitet samtidigt som det är alltmer som påminner om att det faktiskt råder lågkonjunktur.
"Generellt sett är vakansnivåerna trots allt fortfarande under det långsiktiga snittet men de har ökat något under de senaste kvartalen och en viss avmattning i lokalefterfrågan kan skönjas framför allt i Stockholmsregionen."
Framåt ser förvaltaren optimistiskt på utsikterna för fastighetsbolagen under resterande del av 2024. De första sänkningarna från ECB och Riksbanken har givit hopp om att botten är nådd för fastighetsmarknaden.
Fonden har valt att fortsatt positionera sig med en klar övervikt mot delsegmentet lager/logistik/lättindustri, vilket beskrivs som ett delsegment som har en strukturell medvind. Bolagen inom delsegmentet gynnas av en växande e-handel samt att bolag generellt sett flyttar hem mer av sin produktion, vilket innebär högre efterfrågan på denna typ av fastigheter.
De största innehaven var Sagax, Balder och Castellum, med portföljvikter om 8,4, 8,0 respektive 7,1 procent.
Länsförsäkringar Fastighetsfond A, % | augusti, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 2,26 |
Fond i år, förändring i procent | 9,29 |