Bildkälla: Stockfoto

Latour utökar gärna börsportföljen men vill inte sitta i baksätet – vd

Latour utökar gärna börsportföljen men vill inte sitta i baksätet – vd

Latour tittar på att utöka börsportföljen, men investmentbolaget vill i sådana fall ha ett betydande innehav. Och man skulle gärna ta över 100 procent av de delägda onoterade bolagen, säger avgående vd Jan Svensson till Finwire i samband med torsdagens kapitalmarknadsdag.

Kapitalmarknadsdagen hade temat “internationell expansion”, med syftet att gynna den organiska tillväxten.

- Givet att vi har produkter som passar för väldigt många marknader så handlar det mycket om att ta vara på de möjligheter som ges. Sen är det inte helt enkelt, man etablerar sig bara inte i en marknad. Men med rätt förarbete kan man konstatera att "här är en geografi där vi borde kunna vara". Och då satsar vi där, långsiktigt och ganska rejält, utvecklar Latour-chefen.

- Just nu har vi varit ganska lyckosamma i att komma in så smått i Nordamerika, det är viktigt. Och för Nord-Lock i synnerhet så är Asien fantastiskt viktigt. Annars så tror jag nog att vi generellt sett har mest att hämta i Nordamerika, fortsätter han.

Nord-Lock, som är ett av Latours fyra helägda bolag förutom Hultafors, Latour Industries och Swegon, är en av Latours guldkalvar med en rörelsemarginal på över 30 procent. Jan Svensson är "övertygad" om att marginalnivån är uthållig.

- Vi har hög kvalitet. Vi har betydligt större produktion än någon annan så vi är ju också mer kostnadseffektiva. Vi måste ta hålla oss ifrån de applikationer som inte är kritiska - för där blir det prispress. Men om vi håller oss inom de här kritiska applikationerna där säkerheten och vetskapen om att varje bricka som kommer ut fungerar, då tror inte jag att marginalerna kommer ned.

Investmentbolaget sålde nyligen sitt innehav i onoterade Diamorph. Jan Svensson konstaterade vid öppningen av kapitalmarknadsdagen att det är svårt att äga entreprenörsdrivna bolag.

- Det blir lätt så att det blir olika agendor, sen så är det väldigt olika styrkeförhållanden. När vi sålde Diamorph fanns det en svans av aktieägare som gärna tyckte att det skulle noteras. Vi ansåg inte att det var ett bolag som skulle noteras, vi ansåg inte att det tillnärmelsevis var där, förklarar han.

Latour-chefen betonar vikten av ett bolag hamnar i rätt miljö, och utvecklar:

- Det är ett litet bolag. Det blir rätt stirrigt det här med att vara noterat, det blir kostnader, det tar fokus från ledningen. Det är en massa såna här saker. När man håller på att bygga en verksamhet så gör man det bäst i en privat miljö utanför strålkastarljuset.

I dagsläget har Latour endast endast två delägda onoterade bolag kvar; Oxeon och Neuffer.

- Bägge är väldigt små. Men båda har intressant teknik. Och än så länge så har vi inte så olika uppfattning om vart vi är på väg. Vi bygger gemensamt tillsammans med de ägarna, så vi har ingen brådska att komma ur på något sätt. Det får utveckla sig efter hand och så får vi se, helt enkelt. Bägge är bolag som vi gärna skulle äga 100 procent, om övriga tycker det är en bra lösning, säger vd:n.

I mars sålde Latour hela innehavet i kontanthanteringsinnehavet Loomis. Jan Svensson säger att det finns plats för fler bolag i börsportföljen och konstaterar att det inte var så länge sedan man tog en post i Alimak.

- Vi tittar gärna på det, men vi har också bestämt oss för att vi ska ha minst 10 procent. Och vi är ju rätt dåliga på att sitta i baksätet. Vi vill sitta längst fram och vi vill vara en betydande ägare. Sen kan vi gärna äga ihop, vi har gjort det väldigt framgångsrikt med Melker Schörling-gruppen. Men vi vill ha ett betydande inflytande.

Har det funnits några tankar på att notera något av era helägda bolag?

- Nä, inga konkreta. Vid något givet tillfälle så skulle det ju kunna vara så att man säger: "ja men då noterar vi det här bolaget, vi behåller 31 procent, cashar hem resten och satsar dom pengarna på någonting annat."

- Men återigen så skulle det kräva att bolaget mår väl av det. Att det skulle vara bra för bolagets vidare utveckling. Eller att det skulle finnas ett så stort kapitalbehov att vi inte kan försörja det.

Jan Svensson kommer att senare i år lämna över vd-posten för Latour, som sedan han tillträdde 2003 har totalavkastat över 1 800 procent, till portföljbolaget Fagerhults tidigare vd Johan Hjertonsson.

Latour-chefen är "jättenöjd" med sin tid på bolaget men vill tona ned sin egen roll och påpekar på att det är många personer som har varit inblandade i bolagets utveckling. Samtidigt så finns det några beslut han är extra nöjd med.

- Vi har gjort några förvärv där jag tror att vi har varit ute i rätt tid och gjort det på rätt sätt. Bluebox är ett sådant förvärv. När vi flyttade över med Swegon till Nordamerika så kom vi i väldigt rätt tidpunkt. Vi har ju gjort en enorm satsning på expansion av Nord-Lock som har varit väldigt, väldigt lyckosam. Sen tror jag att förvärvet som Hultafors gjorde i USA kommer att ha en väldigt avgörande betydelse också, exemplifierar han.

Känns det bra att lämna över rodret?

- Ja, jag tror att Johan kommer att göra ett jättebra jobb. Sen är det lite skräckblandad förtjusning att se att det är tomt i kalendern, det är lite konstigt. Man vänjer sig vid det också kanske.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER