Bildkälla: Stockfoto

Linc håller ett 'öppet sinne' i Oncozenge - vd

Investmentbolaget Linc, som är största ägare med 10 procent av kapitalet och rösterna i Oncozenge, håller ett "öppet sinne" vad gäller det problemdrabbade forskningsbolaget.

På frågan om Linc kan tänka sig att stötta bolaget finansiellt säger Lincs vd Karl Tobieson:

- Vi har sagt att vi är möjlighetsorienterade i den här processen och vi har inte givit något besked att vi inte skulle stötta bolaget, utan vi försöker att hålla ett öppet sinne. Vi tänker väl inte annorlunda än styrelsen, avseende att det är ett nytt läge för bolaget med det beskedet som kom för några veckor sedan och det finns alla anledningar att titta på möjligheter utöver det projekt man har drivit. Det tycker vi låter som en väldigt rimlig ansats, uppger Tobieson i en intervju med Finwire.

Bakgrunden är att Oncozenge för några veckor sedan meddelat att formuleringen med den ledande produktkandidaten Bupizenge behöver justeras, vilket påverkar tidslinjen och kapitalbehovet. Problemet med kandidaten var att en icke aktiv komponent orsakar en förorening i tabletten efter produktion.

Bupizenge är en ny formulering av den godkända substansen bupivakain och utvecklas i form av en sugtablett avsedd för behandling av oral mukosit. Oral mukosit är en inflammation och sårbildning av munslemhinnan orsakad av cellgiftsbehandling vid cancer.

Oncozenge, som endast utgör 0,2 procent av Lincs substansvärde, behöver ta fram en ny formulering av produkten som måste sättas i nya stabilitetsstudier innan den kan testas i kliniska studier. I morse meddelade bolaget att projektet pausats, då erforderligt kapital inte kunnat resas. Aktien rasar drygt 36 procent och börsvärdet uppgår nu till knappt 30 miljoner kronor.

Enligt morgonens pressmeddelande behövs omkring 60 miljoner kronor för att driva projektet vidare. I jämförelse hade Linc vid utgången av juni en kassa på cirka 650 miljoner kronor. Emellertid är Linc minoritetsägare i samtliga av sina 13 noterade bolag och störst procentuellt ägande har Linc i Stille, med 39,4 procent av kapitalet.

Linc har också 13 onoterade bolag i portföljen och på frågan om något av dem kan ta över Oncozenges börsplats svarar Tobieson:

- Vi utesluter ingenting, men vi är naturligtvis också måna om att det ska gå rätt till. Så det ska i så fall vara till gagn- samt finnas ett intresse för samtliga aktieägare. Men det är riktigt, det är klart att vi har projekt som potentiellt skulle kunna kvalificera i en sån här process. Men vi är måna om att det ska ske på ett sådant sätt att man ser en tydlig uppsida i det för alla aktieägare, och inte bara för oss, förklarar Tobieson och understryker återigen vikten av att hålla ett öppet sinne.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER