Järnmalmsreserverna i Kiruna ökar från cirka 700 till drygt 800 miljoner ton. Det innebär att den nuvarande huvudnivån 1365 får en förlängd livslängd från 2035 till år 2046. I Malmberget ökar reserverna med 30 miljoner till knappt 300 miljoner ton, vilket även där ökar livslängden ovanför dagens huvudnivåer.
"En annan kritisk råvara i våra malmer är sällsynta jordartsmetaller som ökar i relation till mängden fosfor. Det som framför allt driver efterfrågan av sällsynta jordartsmetaller är den gröna omställningen som sker med ett ökat behov av kraftfulla permanentmagneter som används i elbilar och vindkraftverk, där till exempel Praseodym och Neodym ingår. Dessa samt Dysprosium förväntas utgöra de mest värdefulla sällsynta jordartsmetallerna för LKAB", skriver bolaget.
Enligt LKAB är halterna av fosfor och sällsynta jordartsmetaller inte sådana att det motiverat en primärbrytning av dessa. Men tack vare bolagets cirkulära affärsmodell med ökat resursutnyttjande av redan brutet material i stora volymer är ambitionen att möjliggöra en lönsam produktion av relativt stora volymer. Ett undantag är Per Geijer-malmen som beskrivs ha mycket hög halt av fosfor, och även jordartsmetaller.
- Redan under 2020 utökades mineraltillgångarna avsevärt och i år ökade de ytterligare och uppgår totalt till närmare 2,8 miljarder ton. Målet om att säkerställa mineraltillgångar om minst 1 000 Mt i Kiruna, 500 Mt i Malmberget och 250 Mt i Svappavaara är därmed uppnått, vilket innebär att vi har goda förutsättningar för produktion fram till 2060, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling på LKAB.