LKAB har vid prospektering upptäckt att järnmalmskroppen i Kiruna är mindre än man tidigare trott och kommer nu att behöva söka efter nya fyndigheter.
- Det här handlar om LKAB:s framtid, om brytningen efter den nuvarande huvudnivåns livslängd, som sträcker sig fram till cirka 2035. Man kan säga att LKAB nu är ett gruvbolag som andra, som måste söka mer intensivt efter nya malmvolymer för att överleva, säger vd och koncernchef Jan Moström i ett pressmeddelande.
Analyser av pågående prospektering visar att malmen inte fortsätter neråt med samma volymer som man tidigare antagit. De nya rönen påverkar inte de mineralreserver och mineraltillgångar som LKAB hittills har rapporterat enligt branschens klassificeringar, men innebär att malmkroppen i Kiruna kan liknas vid en stor skiva som sluttar snett ner i berggrunden.
LKAB har sedan år 1900 brutit den i 4,5 kilometers längd och en bredd på 80–120 meter, först i dagbrott och sedan början på 1960-talet under jord. Brytningen sker i dag kring 1 000-metersnivån, och några långa borrhål visar järnmalm ner till 2 300 meters djup. 2016 fattades ett strategiskt beslut om att klarlägga fyndighetens fortsättning, och resultatet visar nu att malmen minskar väsentligt i malmens längdriktning.
- Malmkroppen är fortfarande öppen norrut och går djupare så vi behöver undersöka den mer för att få en klarare bild. Under tiden ska vi satsa hårt på att utveckla nya och effektivare brytningsmetoder, bredda LKAB:s verksamhet och söka nya fyndigheter både nära våra gruvor och på andra platser, säger Jan Moström.
Brytningen ner till huvudnivån 1365 i Kiruna fortsätter enligt plan, vilket betyder att samhällsomvandlingen av staden också fortgår.
- Planerna som beslutats fram till cirka 2035 ligger fast, vi kommer att fortsätta ta vårt ansvar och ersätta de som berörs. LKAB är helt beroende av attraktiva samhällen i Malmfälten, och våra satsningar på att säkra framtidens verksamhet går hand i hand med den utvecklingen, säger Jan Moström.