På grund av det avbrutna samarbetet har Lovisagruvan därmed stött på likviditetsproblem.
"På kort sikt har vi nu fått ett likviditetsproblem som måste lösas. Det är då viktigt att veta att malmen tål att lagras vilket illustrerades för 8 år sedan vilket har sin betydelse i finansieringsdiskussioner. Nya möjliga mottagare av vår malm har redan identifierats och provkvantitet har levererats", skriver bolagets styrelse i ett uttalande.
2016 stötte bolaget på en liknande utmaning när samarbetet med Boliden/Gripenberg avslutades. Det var då man inledde samarbetet med Boleslaw.
I ett längre perspektiv skulle det vara rimligt med ett eget anrikningsverk, skriver styrelsen vidare i uttalandet.
"Ett eget anrikningsverk skulle ge ett betydande resultatlyft då det skulle ge högre procent betalbart metallinnehåll och dessutom att transportkostnaderna skulle reduceras väsentligt."
"Våra studier av anrikningsfrågan har givit indikationer om goda metallutbyten och redan nu i oktober kommer test att påbörjas i en avancerad testmiljö för att få detta bekräftat. Det skulle även innebära ett förbättrat marknadsläge då långt fler alternativa kunder kan nås genom att metallkoncentrat tål längre transporter än malm."