I Sverige minskade M&A-affärerna med 39 procent mätt i antalet affärer. Det totala värdet av M&A-affärerna föll med knappt 67 procent jämfört med de tre första kvartalen 2021, och uppgick till 56,2 miljarder dollar för årets nio första månader i Sverige. Antalet M&A-affärer är i Sverige dock högre jämfört med volymen under det tredje kvartalet 2019.
Även den globala M&A-aktiviteten sjönk årets nio första månader; antalet M&A-affärer minskade med 39 procent jämfört med samma period 2021. Det totala värdet av M&A-affärerna de tre första kvartalen 2002 uppgick till 2,8 biljoner dollar globalt, vilket är nedgång med drygt 51 procent jämfört med samma period 2021.
Årets nedgång i M&A-affärer kan tillskrivas oro för recession, högre räntenivåer, ökad inflation, elbrist, samt geopolitisk oro med Rysslands folkrättsstridiga angreppskrig mot Ukraina. Trots detta är nedgången i M&A-aktivitet årets första nio månader snarare en återgång till de nivåer som rådde före pandemin.
- Även om M&A-aktiviteten sjunker jämfört med 2021, så är det värt att notera att 2021 var ett rekordår. Vissa sektorer har också klarat sig bättre och går bra, såsom transaktioner i tech-branschen och M&A-affärer där private equity-bolag är involverade, säger Carl Svernlöv, advokat och partner på Baker McKenzie.
Baker McKenzie ser potential för en återhämtning för M&A-affärerna under 2023.
- Även om marknaden är högst osäker just nu, ser den svenska marknaden för förvärv och fusioner stabil ut inför 2023. I de transaktioner som Baker McKenzie för närvarande arbetar med ser vi att det finns gott om kapital, inte minst inom private equity-sektorn, säger Carl Svernlöv.