Bildkälla: Stockfoto

Malaysia ska dubbla palmoljeexporten till Kina, ett sätt att kringgå EU-restriktioner

Malaysia har sagt att de kommer att fördubbla sin palmoljeexport till Kina till en halv miljon ton per år.

Planen offentliggjordes vid Kina-Asean-expo i den södra kinesiska staden Nanning, där representanter från länderna undertecknade investeringsavtal värda 19,84 miljarder ringgit (47,4 miljarder kronor) för att utveckla lager, logistik och avfallsenergianläggningar i Malaysia. Det rapporterar Nikkei Asia.

Bland avtalen finns ett samförståndsavtal på 2,5 miljarder ringgit mellan statliga Sime Darby Oils International i Malaysia och GuangXi Beibu Gulf International Port Group, som ska bygga ett handels- och distributionscenter för raffinerad palmolja i den kinesiska staden Qinzhou. Anläggningen kommer att ha en årlig transaktionsvolym på 500 000 ton för att möta den växande efterfrågan i hela landet.

Kina är en av toppimportörerna av palmolja från Malaysia, den näst största producenten i världen, tillsammans med Indien, Turkiet, Kenya och Japan.

Malaysias ökade satsning mot Kina är ett sätt att kringgå europeiska restriktioner för palmolja, en produkt som används i allt från kakor till kosmetika.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER