Bildkälla: Stockfoto

Marcus Hernhag pekar ut sina utdelningsfavoriter

Marcus Hernhag pekar ut sina utdelningsfavoriter

Marcus Hernhag, författare och skribent i bland annat Privata Affärer, kommenterar i en intervju med Dagens Industri på tisdagen sina favoriter när det gäller utdelningsaktier. Han slår ett slag för svenska storbanker och för det finska försäkringsbolaget Sampo, som är storägare i Nordea och är en stabil högutdelare med en direktavkastning på 6,7 procent.

Hernhag gillar även verkstadsbolaget Alfa Laval för sparare med lång tidshorisont. Bolaget har höjt eller lämnat utdelningen oförändrad 16 år i följd. Direktavkastningen är visserligen bara 2,5 procent men utdelningstrenden är stabil och stigande.

Fastighetsbolag nämns ofta som utdelningsaktier, men Wihlborgs nämns alltför sällan här. Bolaget har höjt utdelningen 13 år i följd och direktavkastningen är 3,2 procent. Branschkollegorna Castellum och Hufvudstaden har bägge höjt sina utdelningar 21 år i följd.

Vidare anser Marcus Hernhag att investmentbolag ofta har stabila utdelningar, exempelvis Investor och Kinnevik. Den som närmar sig pensionen kan investera i preferensaktier och återinvestera utdelningen i nya aktier, vilket skapar en egen utdelningstillväxt. Här nämns Akelius, Klövern och Corem som intressanta preferensaktier.

När det gäller besvikelser i boksluten bedömer Hernhag att man bör hålla sig borta från Ratos medan Skanska bör kunna återhämta sig.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER