Bildkälla: Stockfoto

Margin-calls fick guldet att rasa i fredags enligt Bloombergreporter

Margin-calls fick guldet att rasa i fredags enligt Bloombergreporter

Varför rasade guldet kraftigt i fredags och hur ser utsikterna ut för ädelmetallen nu? Bloomberg-reportern Ed van der Walt skrev en välbesökt twittertråd som redde ut ämnet i lördags.

För många privatsparare kan talesättet att guld är en säker hamn i oroliga tider bli uttjatat. Men har det kommit på skam nu?

Guldet föll kraftigt i fredags till 1 564 dollar som lägsta notering. Tidigare i veckan toppade ädelmetallen på 1691,70 dollar.

Guldet tappade trots att flera aktörer inte sålde, noterar van der Walt. En viktig aktör är globala investerare i ETF:er som inte nettosålde. Tvärtom ökade de sina innehav motsvarande 8 ton, vilket är den största ökningen historiskt sett, enligt Ed van der Walt.

Privata investerare, retailsegmentet, köpte också när guldet föll, vilket bland annat BullionVault vittnade om, enligt van der Walt.

Smyckesmarknaden, hur såg det ut på den? Här märktes en trend till kraftig utförsäljning. Däremot är den marknaden för liten för att påverka pendelrörelsen.

Inga stora nettorörelser märktes heller inom hedgefonder eller förvaltare.

Så varför skulle förvaltare med hävstång i guldet sälja när aktiemarknaden skakar?

“I ett ord, margin-calls”, skriver van der Walt. Han syftar alltså på att aktörer behöver få loss likviditet för att täcka de växande förlusterna på sina depåer när aktiemarknaden rasar kraftigt.

“När riskaversionen går över i panik på marknaden, så söker marknaden efter dollar, yen och amerikanska statspapper. Jag räknar med att guldet tappar i en sådan marknadsmiljö eftersom guld likvideras för att få loss kontanter”, skriver @Abnamro på twitter.

Detta är också varför olika risktillgångar korrelerar i en marknadskrasch, kommenterar van der Walt.

Van der Walt jämför med hur det såg ut 2008 i finanskrisen, där guld såldes av tillsammans med andra risktillgångar från perioden mars-oktober.

Så är då guld en dålig hamn i osäkra tider?

- Nej, i de senare faserna av en utförsäljning (sell-off) när centralbankerna kommer med stimulanser så kommer metaller till sin rätt. Det var också det som drev guldet till mer än 1 900 dollar tiden efter 2008. (hela 2009 enligt grafen som han hänvisar till)

- Det gör också att min riktkurs för slutet av året kan vara för låg, skriver han och hänvisar till en tidigare publikation på Bloomberg där han skriver att guld ser ut att få ett bra år 2020 med en uppgång till 1 800 dollar per uns i sikte (eller en uppgång på 20 procent från det att det aktuella inlägget skrevs i slutet av december 2019 reds.anm)

Under måndagen stiger guldet med 2,7 procent till 1609 dollar.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER