Bildkälla: Stockfoto

Marknaden för tryckpapper har kollapsat - Skog & Ekonomi

Marknaden för tryckpapper har kollapsat. Under våren sjönk efterfrågan med över 30 procent och tre tryckpappersbruk läggs ned vid årsskiftet. En fjärdedel av den nordiska produktionskapaciteten försvinner. Samtidigt rusar priset på trävaror och når nya rekordnivåer.

Det framkommer i nyhetsbrevet Skog & Ekonomi som Danske Bank presenterar i dag.

Covid-19 pandemin har slagit stenhårt mot de nordiska pappersproducenterna. Efterfrågan på tryckpapper – papper för dagstidningar, direktreklam, veckotidningar och trycksaker – har kollapsat. I april och maj minskade efterfrågan på tryckpapper i Europa med hela 35 procent jämfört med samma period förra året.

- Pappersbruken har den senaste tiden utnyttjat cirka 70 procent av sin kapacitet och det är såklart inte en hållbar situation. Med fortsatt digitaliseringstrend och vikande efterfrågan under corona-pandemin blöder pappersproducenterna och tvingas nu till stora omställningar, säger Johan Freij, affärsområdeschef för Skog & lantbruk på Danske Bank Sverige.

Nyligen meddelade SCA att pappersenheten vid Ortviken läggs ner vid årsskiftet. Stora Ensos bruk i Oulu och UPMs pappersbruk i Kaipiola läggs också ner samtidigt. Sammantaget minskar produktions-kapaciteten av tryckpapper med ca 2,6 miljoner ton eller hela 24 procent av Nordens totala kapacitet.

Samtidigt som pappersmarknaden sjunker har de amerikanska trävarupriserna fördubblats och rusat till rekordnivåer på över 700 dollar/boardfeet. Bakgrunden är den oväntat goda byggmarknaden både vad gäller ”gör det själv” och nybyggnation i kombination med låga lager.

- Jag tror alla förvånas över att det här trävarurallyt fortsätter. Vi ser extremt låga lager hos sågverken vilket ger ett starkt självförtroende och nu höjs trävarupriserna på bred front. I USA är situationen extrem och de svenska sågverken har ökat sin export till USA med cirka 80 procent jämfört med 2019, berättar Johan Freij.

Flera sågverk dämpade produktionen när coronapandemin slog till vilket fick som följd att det svenska trävarulagret under juli månad sjönk med hela 18 procent och var 26 procent lägre än vid samma tid förra året. Efter sommaren blev därför förhandlingsläget ännu bättre och priserna stiger nu på alla marknader. Sågverken förutspår stabil marknad året ut.

Skog & Ekonomi skriver vidare att Sveriges 325 000 skogsägare står inför en höst med obalans på marknaden. Lagren av massaved är redan fulla och sågverken ropar efter timmer. Pristrenden för massaved är fallande och för timmer stigande - en svårlöst ekvation eftersom ett träd består av både timmer och massaved.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER