Bildkälla: Stockfoto

Medivir på jakt att upprepa succén

Medivir är ett av få svenska forskningsbolag som redan haft ett storsäljande läkemedel på marknaden. Tillsammans med Johnson & Johnson lanserade man Hepatit C-läkemedlet Olysio, vars försäljning peakade på 796 miljoner dollar i Q3 2014. Emellertid utvecklade Gilead Hepatit-C behandlingen ytterligare i en kombinationsbehandling för ännu bättre effekt bara några år senare, vilket gjorde att försäljningen störtdök till 21 miljoner dollar Q3 2016.

En stor del av den initiala framgången låg i att bolaget var duktiga på att få läkemedlet att verka specifikt i levern genom att utforma det som en så kallad prodrog, som enkelt förklarat är ett läkemedel som är inaktiv när det tas för att sedan aktiveras när det når sitt målorgan. I sin resa mot en ny blockbuster använder Medivir denna teknik på den redan utvecklade kemoterapin troxacitcabine som andra linjens behandling hos patienter med primär levercancer (HCC). Hela namnet på bolagets kandidat MIV-818 är fostroxacitabine bralpamid (fostrox), där fos- och bralpamid utgör själva prodrog-delen av läkemedlet. Tanken med att utveckla troxacitabine som en prodrog är att minska behandlingens systemiska effekt genom att koncentrera läkemedlet till just levern.

”Troxacitabine har en bevisad antitumör-effekt, men då den administreras intravenöst får patienterna stora problem med systemiska biverkningar vid de doser som krävs för att erhålla tillräcklig klinisk effekt i levern. Djupdyker man inom levercancerområdet upptäcker man att användningen av kemoterapier är väldigt begränsad, samtidigt som behandling med kemoterapi är backbone vid de flesta tumörtyper. Genom vår prodroglösning kan vi administrera kemoterapin som ett piller oralt, och rikta in anti-tumöreffekten specifikt mot levern och samtidigt minska risken för systemiska biverkningar”, förklarar vd Jens Lindberg i en intervju med Finwire.

Mer specifikt undersöker bolaget fostrox dels i kombination med anti-PD-1-checkpoint-hämmaren Keytruda, och dels med tyrosinkinashämmaren Lenvima. I detta nu pågår rekrytering till fas 1b/2a doseskalering/dosexpansionsstudie, som ska utföras i Storbritannien, Spanien och Sydkorea.

Vidare har MIV-818 erhållit särläkemedelsstatus (orphan drug) i såväl USA som EU - en beteckning som bland annat ger fördelar vid såväl godkännandeprocessen och marknadsexklusivitet vid beviljande. I Asien är levercancer mer förekommande varför bolaget även inkluderat prövningscentra i Sydkorea.

”Primär levercancer är vanligare i Asien, bland annat för att de har mer hepatit C och B som i sin tur kan ge upphov till sjukdomen. Vi ser framför oss att vi kan ta produkten själva till marknad i Västeuropa och USA som orphan drug, men för Asien kommer vi behöva hitta en partner att samarbeta med både vad gäller utveckling och kommersialisering”, anslår Medivir-chefen.

När Olysio lanserades satsades det genererade kassaflödet på nya projekt, varför bolaget har flertalet substanser i sin portfölj. ”Vi har en portfölj av 6-7 ytterligare prekliniska- och kliniska substanser, där ambitionen är att licensiera ut dessa till externa partners. Ett antal av dessa projekt är redan utlicensierade där det senaste exemplet är substansen birinapant som utlicensierats till amerikanska IGM Biosciences för utveckling som kombinationsbehandling med en av deras egna substanser vid solida tumörer. Vi har två kvarvarande substanser i vår portfölj, som genomgått fas 2-studier, där vi nu letar bästa möjliga samarbetspartners”, avslutar den verkställande direktören.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER