Bildkälla: Stockfoto

Medvind inom Alzheimer och smärta för AlzeCure

AlzeCure är ett forskningsbolag som fokuserar på Alzheimers sjukdom och smärta - två områden med stora medicinska behov. Projektportföljen består av sex projekt som drivs parallellt och i sommar väntas bland annat fas 2-data för bolagets kandidat ACD440 mot neuropatisk smärta.

I en intervju med Finwire gav vd Martin Jönsson lite mer färg på de olika projekten och framtidsutsikterna. Han tar allt från början.

"AlzeCure är skolat från Astra Zeneca och många av våra anställda kommer därifrån. Astra Zeneca var verksamma inom centrala nervsystemet fram till 2012 men då beslutade man sig för att lämna Alzheimers, neurogenerativa sjukdomar och smärta för att istället fokusera mer på onkologi."

I samband med det bildades AlzeCure som en forskningsstiftelse av forskare från Astra Zeneca med stöttning av Alzheimerfonden och den namnkunnige professorn Bengt Winblad vid Karolinska Institutet. 2016 intog AlzeCure bolagsform och två år senare tog man vägen till börsen.

Bolaget har tre forskningsplattformar med två kandidater vardera. Det längst framskridna projektet är ACD440 inom plattformen Painless som syftar till att lindra neuropatisk smärta. Den andra kandidaten inom plattformen är TrkA-NAM som utvecklas mot smärttillstånd som Artrossmärta.

Inom NeuroRestore-plattformen driver bolaget projekten ACD856 och ACD857. Det förstnämnda syftar till att behandla en rad kognitiva sjukdomar och tillstånd, däribland Alzheimers sjukdom, sömnstörningar och Parkinsons sjukdom. Utöver positiva fas 1-resultat för ACD856 har bolaget fått data på potentiell sjukdomsmodifierande effekt och kandidaten förbereds för att testas i fas 2-studier.

Bolaget har utfört djurstudier där de fått gamla djur att minnas lika bra som unga.

"I djurstudier har vi till exempel fått äldre djur, motsvarande en människa vid 80 års ålder att prestera lika bra som unga djur", säger Jönsson och förtydligar.

"Det finns modeller där man utsätter djur för upplevelser och sedan ser om djuren kommer ihåg dessa upplevelser senare. Redan efter en dag kommer de äldre djuren ihåg signifikant mycket mindre, men efter att de fått NeuroRestore kommer de ihåg lika mycket som de unga djuren", förklarar Jönsson och tillägger att bolaget genererar mer och mer data på området.

Bolaget har även data från depressionsmodeller.

"Vi har också data från depressionsmodeller som indikerar på att NeuroRestore även fungerar vid depressiva tillstånd och att effekten kvarstår i flera dagar efter att dosering avslutats och substansen är ute ur kroppen. Eventuellt är det så att vi åstadkommer en förändring i hjärnan med neuronutväxt, förbättrade kontaktpunkter på synapser och ökade nivåer av BDNF", säger Jönsson.

BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) är ett protein och neurotrofin som spelar en viktig roll i hjärnans utveckling, funktion och hälsa. Låga nivåer av BDNF har kopplats till påskyndat försämrat minne vid Alzheimers sjukdom, liksom vid till exempel depression och sömnstörningar. I samband med att vi tränar bildar kroppen bland annat BDNF vilket positivt påverkar vår förmåga att fokusera, lära samt vårt välbefinnande.

Sist men inte minst utvecklar AlzeCure kandidater som syftar till att förebygga Alzheimers sjukdom genom plattformen Alzstatin. Bolaget har två prekliniska kandidater (ACD679 och ACD680) som riktar in sig tidigt i den amyloida kaskaden. I den amyloida kaskaden klibbar små beståndsdelar i form av ett protein (amyloid-beta 42) ihop sig och bildar plack som är starkt associerade till sjukdomen. Till skillnad från Bioarctics antikropp lecanemab, som nyligen godkändes i USA, riktar sig Alzstatin mot att minska produktionen av de allra minsta beståndsdelarna som orsakar plackbildningen, istället för att rensa bort substanser som bildats längre ner på plackbildningskedjan.

Den så kallade amyloida hypotesen har tidigare varit just en hypotes, men tack vare positiva data från såväl lecanemab som Eli Lillys antikropp donanemab har teorin nu validerats. Detta har lett till ett kraftigt ökat intresse inom området från både investerare och eventuella partners, berättar Jönsson.

Idag är över 50 miljoner personer drabbade av demens varav Alzheimers sjukdom står för cirka 70 procent - en grupp som förväntas tredubblas under de kommande trettio åren.

AlzeCure har för avsikt att utlicensiera ett av sina projekt för att säkra finansiering till resterande.

"Om vi till exempel kan licensiera ut ACD440 och få in pengar så att vi kan driva de andra projekten i egen regi längre så skapar vi ett helt annat värde i bolaget", noterar Jönsson.

Senast i sommar kommer bolaget att presentera fas 2-resultat för ACD440 mot perifer neuropatisk smärta.

Martin Jönsson förklarar att bolaget löpande har diskussioner och informationsutbyte med eventuella partners vilka därför i regel inte behöver så lång tid på sig att analysera ny data såvida den är tydlig och ser bra ut. AlzeCure-chefen lyfter fram att bolaget för diskussioner med möjliga partners avseende samtliga projekt.

I slutet på mars ska bolaget presentera nya data för såväl NeuroRestore som Alzstatin vid den världsledande Alzheimerkongressen AD/PD i Göteborg.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER