Bildkälla: Stockfoto

Minskade gasleveranser leder till recession i Tyskland enligt ledande institut

Den tyska ekonomin är på väg in i en recession. I en ekonomisk prognos från flera tyska institut spås det att ekonomin krymper med 0,4 procent 2023. Den största anledningen är de minskade gasleveranserna från Ryssland.

"Den ryska attacken mot Ukraina och den därav följande krisen på energimarknaden leder till en märkbar nedgång i den tyska ekonomin", säger Torsten Schmidt, talesman för Joint Economic Forecast Project Group, gruppen som ligger bakom prognosen.

Den nya prognosen är en rejäl kapning från den gamla som såg en tillväxt på 3,1 procent för 2023.

I praktiken innebär det att företagen väntas producera mindre på grund av energikrisen. Enligt gruppens beräkningar kommer den sammanlagda ekonomiska produktionen för 2022 och 2023 vara 160 miljarder euro mindre än vad man trodde i våras.

För 2022 förväntas sig gruppen att den tyska ekonomi växer med 1,4 procent, vilket är nästan en halvering från vårprognosen. Under andra halvåret väntas det bli en nedgång. Efter att ha krympt 2023 förväntar man sig därefter en återgång för tillväxten 2024 på 1,9 procent.

Vidare skriver gruppen att både tyska företag och hushåll kommer vara beroende av stöd från landets regering.

"När det gäller företag måste man dock se till att undvika permanenta subventioner. Arbetsmarknaden visar åtminstone tecken på stabilitet; på grund av personalbristen inom många sektorer förväntas ingen ökning av arbetslösheten trots den ekonomiska krisen", säger Schmidt.

Instituten som ligger bakom prognosen är Ifo-institutet, Kiel Institute for the World Economy, IWH och RWI.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER