Huvudorsaken till den starka rubeln beskrivs vara handelsbalansen som fullkomligt exploderat. I april uppgick handelsöverskottet till 40 miljarder dollar. Handelsöverskottet drivs av den ryska exporten av olja och gas.
Förvaltaren menar att de volymer som tidigare gick till västländer nu istället går till Asien, däribland Indien som ökat sin import av rysk olja med 800 procent. Tvärt emot detta har den ryska importen helt fallerat, ned med cirka 80 procent vilket förklarar handelsöverskottet.
Vidare kommenterar förvaltaren att även Finland, Danmark och Nederländerna anslutit sig till den skara länder som vägrar betala i rubel varpå gasleveranserna dit kommer utebli.
Om kriget i Ukraina skriver förvaltaren att ryssarna gör framsteg i Luhanskregionen. Ukrainarna fortsätter dock att bjuda på hårt motstånd. Enligt förvaltaren verkar ryssarnas taktik vara hämtad från andra världskriget där man jämnar städerna med marken med hjälp av traditionellt artilleri. Försenade vapenleveranser från väst hindrar även ukrainarna från att sätta in effektiva motanfall.
Vidare skriver förvaltaren att Moscow Exchange planerar att öppna upp en separat marknad för utlänningar. Denna ska bestå av en Market Maker-marknad med utlänningar på båda sidor. Till en början ska man dessutom inte kunna ta ut pengar från Ryssland. Hur detta kommer gå till i verkligen är fortsatt okänt och förvaltaren kan inte ge någon prognos på när fonden kommer öppna igen.
Carnegie Rysslandsfond, % | maj, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 0 |
Fond i år, förändring i procent | -34,57 |