Bildkälla: Stockfoto

MS: Amerikanska banker betydligt mer exponerade mot en fastighetskris än europeiska

Amerikanska banker har dubbelt så stor exponering mot kommersiella fastigheter jämfört med deras europeiska motparter, vilket gör att de i högre grad än de europeiska bankerna riskerar att drabbas av en krasch i fastighetsvärden. Det skriver investmentbanken Morgan Stanley, enligt Reuters.

"Överlag tror vi inte att problem relaterade till fastigheter kommer att översättas till en systemhändelse, utan snarare en hanterbar påverkan på vinsten lokaliserad till en liten uppsättning banker", skriver Morgan Stanleys analytiker.

De skriver samtidigt att regionala amerikanska banker verkar mest exponerade. Tyska regionala banker har också en hög exponering, till skillnad från större europeiska banker som har minskat exponeringen till cirka 5 procent av sina utlåningsböcker.

I ett "stresscenario", där fallande fastighetspriser tvingar banker att redovisa förluster och låntagares kreditkvalitet försämras, skulle europeiska banker drabbas av en vinstminskning på 3 procent under tre år, vilket analytikerna kallade "hanterbart".

Deutsche Bank är den europeiska bank som är mest exponerad mot amerikanska fastighetssektorn med strax under 1,5 procent av den totala utlåningen. Detta kan jämföras med större amerikanska banker som är cirka 11 procent exponerade, medan de medelstora bankerna, som sett sina kurser rasa under de senaste veckorna, har en exponering på runt 30 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER