Bildkälla: Stockfoto

MTG räknar med att esportvertikal minskar 35-45 procent under 1H medan gamingdelen är stabil

MTG räknar med att esportvertikal minskar 35-45 procent under 1H medan gamingdelen är stabil

MTG räknar med att coronapandemin påverkar försäljning och vinst inom esportvertikalen negativt medan gamingvertikalen fortsätter att leverera goda resultat. Det framgår av ett pressmeddelande.

För esportvertikalen förväntas en nedgång på mellan 35 och 45 procent under första halvåret 2020. Under första kvartalet väntas en försäljningsminskning med cirka 25 procent. Från och med andra kvartalet kommer ESL och Dreamhack vidta åtgärder för att sänka både rörliga och fasta kostnader vilket väntas ge besparingar på minst 150 miljoner kronor under först halvåret.

Baserat på ett antagande om att live-evenemang kommer att tillåtas igen med start i tredje kvartalet förväntar sig MTG ett förbättrat resultat under andra halvåret i år. En bidragande orsak är att tidigare uppskjutna evenemang förväntas genomföras för såväl ESL som Dreamhack, skriver MTG.

När det gäller gamingvertikalen har den utvecklats stabilt med tillväxt av dagliga aktiva användare och med stark utveckling för genomsnittlig försäljning per dagliga aktiva användare.

"Denna motståndskraft tyder på att InnoGames och Kongregate är mindre exponerade mot konsekvenserna från den pågående pandemin", konstaterar MTG.

MTG bekräftar samtidigt sin avsikt att avyttra gamingvertikalen antingen genom försäljning eller notering på Nasdaq First North Growth Market.

Vidare uppger MTG att nettokassan vid årsskiftet var 1,9 miljarder kronor. Styrelsen kommer att föreslå till årsstämman att godkänna ett återköpsmandat på upp till 10 procent av aktierna. Styrelsen har dock inte för avsikt att inleda återköp av aktier förrän den pågående pandemin är under kontroll.

MTG lämnar i dagsläget inte någon prognos för 2020.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER