Bildkälla: Tesla Motors/Alexis Georgeson

Musk försvarar Teslas höga värdering med robottaxis, ger info om Cybertruck

Teslas vd Elon Musk tycker inte att hans bolag är övervärderat, trots rallyt på nästan 700 procent det senaste året.

Den rejäla uppgången gör Tesla värt till 800 miljarder dollar, vilket motsvarar en värdering 213 gånger den förväntade vinsten 2021.

Under bolagets telefonkonferens (med anledning av Q4-rapporten som släpptes på onsdagen) sade Musk att värderingen går att försvara om man räknar in robottaxis. Det Musk menar är att Tesla står att tjäna betydligt mycket mer pengar när dess självkörande teknik-förbättras vilket gör att bilarna kan används i betydligt högre grad (60 timmar i veckan mot nuvarande 12 timmar).

Musk sade att endast om bilanvändningen fördubblas så går det att motivera ett värde på en biljon dollar för Tesla.

I hans uträkningar ingår också att Tesla snart når en omsättning på 50-60 miljarder dollar per år (uppgick till 9,3 miljarder i Q4).

Vidare sade Musk att den självkörande tekniken inte längre kommer att kunna köpas, utan att man får teckna upp för abonnemang. Det kommer att skapa återkommande intäkter och hjälpa Tesla att förbättra tekniken.

Musk kommenterade också den eldrivna pickupen Cybertruck. Han sade att ett antal kommer att levereras under 2021 men att en större volymproduktion blir av först nästa år.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER