Bildkälla: Stockfoto

Myndighet granskar tre apotek efter Facebook-läckorna

Efter att Ekot avslöjat att svenska apotek delat information om sina webbkunder med Facebook inleder nu Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) en granskning. Det rapporterar Sveriges Radio.

Över en miljon kan ha påverkats av den läcka som avser nätapoteket Apotea. Juristen på Imy, Disa Rehn säger att "det är ju känsliga personuppgifter som det verkar kunna handla om här. Och de är en del av hälso- och sjukvården. Det gör att du måste ha ett högt skydd."

Omfattningen av läckorna till Facebook sägs ha bidragit till Imys beslut. "I det här fallet är det väldigt många registrerade, alltså personer, vars personuppgifter eventuellt har delats otillåtet," säger Disa Rehn.

Apoteket som delat uppgifter om kunder och vilka receptfria varor de handlat på nätet har sagt till Ekot att cirka en miljon kunder har påverkats. Samma mängd kunder gäller även för Apotea.

Apohem som delat mer information med Facebook än vad de avsett uppger att endast en liten andel av kunderna påverkats.

Alla tre apoteken har stängt av sina överföringar till Facebook i samband med Ekots granskning. De har även alla anmält sig själva till Imy som nu vill veta hur apoteken bedömt riskerna med att skicka uppgifter till Facebook och åtgärderna de vidtog innan överföringarna.

Om Imy kommer fram till att något av apoteken gjort fel kan det leda till sanktionsavgifter på som högst hundratals miljoner kronor. I snitt har avgifter i Sverige dock legat på cirka 8 miljoner kronor.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER