Nanoecho är ett medicinteknikbolag som utvecklar en metod som avser att ge en mer tillförlitlig diagnostik av tidig rektalcancer. Bolaget är baserat i Lund och noterades på Nasdaq First North den 6 augusti. I samband med detta gjordes en nyemission på 17,6 miljoner kronor.
– Vi är jätteglada att vi har blivit noterade. Det ökar vår trovärdighet och är samtidigt en kvalitetsstämpel, säger Linda Persson, vd på Nanoecho.
Bolagets mål är att förbättra diagnostiken för rektalcancer som är en vanlig cancerform och som väntas öka med 50 procent under 2020-2030. Samtidigt har cancerformen en hög dödlighet: En tredjedel av de personer som har fått rektalcancer kommer att avlida inom 5 år.
Linda Persson förklarar att dagens rektalcancerdiagnostik har svårigheter med att upptäcka tidig spridning till närliggande lymfkörtlar.
Många patienter med tidig rektalcancer genomgår onödigt stora kirurgiska ingrepp, vilket kan leda till komplikationer som ger behov av stomi och blöjor samt därtill ger ökad risk för att få infektioner.
Vanligtvis görs tre undersökningar; MR - magnetkameraundersökning, CT - datortomografi och en biopsi.
– Men vi vill att man ska göra fyra undersökningar. Vår metod hjälper läkare att fatta mer informerade beslut om behandling och kan minska behovet av stora operationer.
– Detta kan leda till bättre utfall för patienten och stora hälsoekonomiska vinster för vården.
Fått godkännande för kliniska studier
Bolaget har nyligen fått godkännande från Läkemedelsverket att starta kliniska studier för att fastställa doseringen av sina nanopartiklar. Detta efter att ha blivit klara med produktutvecklingen.
– Nu står vi i startgroparna för den kliniska studien i form av en dosbekräftelsestudie.
Nanoechos teknik bygger på nanoteknologi i kombination med modern ultraljudsteknik och studien handlar om att fastställa optimal dos av nanopartiklar och se vilken tidpunkt som är optimal att genomföra undersökningen på.
– Vi hoppas kunna komma igång innan jul och nu går allt enligt plan.
Målet är att i slutet av 2027 kunna skicka in allt till myndigheter för CE-märkning.
Potential att diagnostisera även andra cancerformer
LÄS MER