Vilhelmina Mineral avser därför inkomma med en särskild MKB, miljökonsekvensbeskrivning med avseende på de frågor som är relaterade till Natura 2000. Vilhelmina Mineral har förutsatt en prövning enligt Natura 2000 under tillståndsprocessen men bedömt att detta sannolikt skulle ske under miljötillståndsprövningen. Nu kommer denna prövning ske redan i samband med ansökan om bearbetningskoncession.
Bergsstaten, som är ansvarig myndighet och handlägger ansökan om bearbetningskoncession, har tidigare begärt att Vilhelmina Mineral skulle komplettera ansökan om bearbetningskoncession med uppgifter om verksamhetsperiod för den planerade verksamheten, uppgifter om transporter och dess effekter på rennäring som bedrivs i området, samt uppgifter om Natura 2000-området Vardo-, Laster- och Fjällfjällen.
Vilhelmina Mineral har med avsikten att minimera påverkan på rennäringen arbetat fram ett förslag till brytning som innebär underjordsbrytning under vinterperioden november/december till april/maj. Dessutom avser Vilhelmina Mineral att utföra grovkrossning under jord inom undersökningsområdena med efterföljande transport av malm till Joma i Norge för anrikning och framställning av ett koppar- och zinkkoncentrat samt deponering av restprodukter.
Efter inlämnade kompletteringar meddelade Länsstyrelsen i Västerbotten till Bergsstaten att ett samråd gällande Natura 2000 måste genomföras. Därför genomfördes under våren ett undersökningssamråd mellan Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina Mineral, varefter en samrådsrapport inlämnades.
Länsstyrelsen i Västerbotten har nu beslutat att det behövs en Natura 2000-prövning för båda koncessionsområdena innan slutgiltigt ställningstagande gällande ansökta bearbetningskoncessioner kan ske.
Vidare har Länsstyrelsen i Västerbotten gjort bedömningen att den samrådsrapport som skickades in efter undersökningsområdet håller omfattning och kvalitet som ett avgränsningssamråd.