Bildkälla: Stockfoto

Nobelpriset i fysik tilldelas för upptäckter om svarta hål

Nobelpriset i fysik går i år med ena hälften till Roger Penrose och med andra hälften gemensamt till Reinhard Genzel och Andrea Chez. Det meddelar Kungliga vetenskapsakademin vid en pressträff på tisdagen.

För Roger Penrose, University of Oxford, tilldelas det "för upptäckten att bildandet av svarta hål är en robust förutsägelse av den allmänna relativitetsteorin". Han visade tio år efter Einsteins död alltså att den allmänna relativitetsteorin leder till att svarta hål kan bildas.

Reinhard Genzel, Max-Planck-Institutet och University of California, och Andrea Chez, University of California, tilldelas priset "för upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum".

Deras upptäckt visar att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp närmast mitten av vår egen galax. Den enda kända förklaringen idag är att det rör sig om ett supermassivt svart hål.

– Årets pristagare har med sina upptäckter brutit ny mark i studier av kompakta och supermassiva objekt. Men dessa exotiska objekt väcker fortfarande många frågor som manar till vidare studier. Inte bara frågor om deras innersta uppbyggnad, utan även om hur vi mer exakt kan testa vår gravitationsteori under extrema förhållanden i deras omedelbara närhet, säger David Haviland, ordförande för Nobelkommittén för fysik.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER