Bildkälla: Stockfoto

Nordiska försvarsministrar sluter upp för att utreda skadorna på Nord Stream

De nordiska försvarsministrarna gör ett gemensamt uttalande kring skadorna på Nord Stream på fredagen, enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartement.

"Vi, de nordiska försvarsministrarna, är djupt oroade över skadorna på Nord Streams rörledningar i internationellt vatten i Östersjön. All information som för närvarande finns pekar på ett avsiktligt sabotagedåd nära Danmarks och Sveriges nationella gränser. Det kan inte uteslutas att detta är en hänsynslös attack mot Europas energiinfrastruktur och ett försök att destabilisera den redan spända säkerhetssituationen. Läckorna från rörledningarna orsakar risker för civil sjötrafik och betydande miljöskador", heter det.

"Finland, Island och Norge står redo att på alla sätt stödja Danmark och Sverige i utredningen av händelsen. Vi har nära kontakt med varandra angående händelsen och den övergripande säkerhetssituationen i Östersjöregionen och utanför", fortsätter uttalandet.

"Vidare är de nordiska länderna målmedvetna i vårt stöd till Ukraina. Vi kommer inte att erkänna resultatet av de olagliga folkomröstningarna eller annekteringarna", avslutas uttalandet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER