“Vi har arbetat hårt med att studera EU-taxonomin och har i linje med detta ramverk utvecklat en bra modell för att investera hållbart genom strikta processer och avseende bolagsselektering, analys, engagemang, transparens och rapportering. Vi har fått mycket fin feedback på detta. Samtidigt finns det ett stort underliggande intresse från våra investerare att vi skall investera hållbart.”
Förvaltaren Johan Svantesson, som förvaltar Sustainable Equity, menar att investera hållbart är en mycket långsiktig process, vilket han tycker missas i debatten.
“Vår filosofi i är tydlig när det gäller hållbarhet. Vi ska investera i de bolag som gynnas av en hållbar omställning. Det är därför taxonomin är viktig. Det är inte så att samhället kommer att gå tillbaka och sluta konsumera. Världen kommer att fortsätta att utvecklas mycket snabbt och vi anser att vi som investerare ska bidra till en mer hållbar utveckling. Det betyder inte att vi måste investera i bolag som redan är helt gröna utan det är också viktigt att investera i och stötta bolag som genomgår omställningen. Dessutom kan man ofta hitta dessa bolag till en lägre värdering. Därför är det sannolikt att vi investerar i bolag som genomgår omställningen (vad taxonomin kallar transition) eller i bolag som genom sin produkt eller service möjliggör omställningen s.k. enabling. Det är bolag som idag inte är hållbara som behöver bli hållbara om vi ska nå de utsatta hållbarhetsmålen. Därför anser vi att hållbarhet inte är ett tillstånd utan en process”, uppger förvaltaren.
Den aktiva förvaltningen blir också mycket viktig för att bidra till en förändring. Norrons mål är att arbeta nära sina innehav för att uppmuntra ett fokuserat hållbarhetsarbete och genom samarbeten, råd och stöttning nå förbättring, så kallat positivt påverkansarbete.
För att ge stöd åt investeringsbesluten har Norron, utöver taxonomin, valt att inkludera FN:s 17 globala mål i sin analys och rapportering. Förvaltarna menar att man genom att tänka lite “utanför boxen” ska kunna skapa en bra avkastning. Aktier med stark ESG-koppling har det senaste utvecklats starkt på börsen. I vissa fall talas det om en bubbelvärdering. Den fällan kan dock undvikas, menar Norronförvaltarna och hänvisar till sin aktiva förvaltning.
“Det är en mycket viktig del i vårt arbete som aktieägare eller som obligationsinvesterare”, säger Peter Werleus.
Förvaltarna lyfter fram SSAB som ett intressant case.
“Vi tycker att SSAB är ett intressant exempel utifrån ett omställningsperspektiv. Kritiker kan säga, är det verkligen ett hållbart bolag? Vi menar att förändring genom innovation och teknikutveckling är viktig. I SSABs fall är satsningen på HYBRIT tillsammans med LKAB och Vattenfall där man utvecklat världens första fossilfria ståltillverkningsteknik, praktiskt taget utan några koldioxidutsläpp intressant. Det är hållbarhet i framtiden, bedömer vi”, säger Johan Svantesson.
“Genom att lyfta blicken anser vi att det går att skapa både ett mer hållbart samhälle och samtidigt göra bra investeringar”, säger Peter Werleus.
Förvaltarna pekar på flera aktier vid sidan av SSAB som man ser som intressanta i omställningen av samhället. Ett sådant exempel är Fasadgruppen som arbetar med hållbar renovering av fastigheter vilket det finns ett stort behov av i Norden. Förvaltarna menar genom att renovera fastigheter på ett bra och hållbart sätt minskar energianvändning och utsläpp. Detta är ett utmärkt exempel på hur taxonomin fungerar och är en utveckling Norron vill vara delaktig i.