Norska videochattjänsten Pexip är i skrivande stund upp med cirka 40 procent. Aktien har idag premiär på Oslobörsen. Noteringen blev kraftigt övertecknad. Teckningskursen var satt till 63 norska kronor och under morgonen har aktien som högst handlats till 97 kronor. Värderingen var då nära 10 miljarder norska kronor.
Pexip, som har 15 procent av Fortune 500-bolagen som kunder, får betalt via återkommande intäkter, annual recurring revenues. Dessa ökade med 32 procent förra året och under coronapandemin har lyftet varit 50 procent till 56,7 miljoner dollar i första kvartalet 2020.
Pexip är en konkurrent till bland annat Zoom som nått rekordnivåer på börsen under coronapandemin.
Både Consensus och Tin Fonder har gått in i bolaget i samband med noteringen. De aktuella fonderna är Tin Ny Teknik respektive Consensus fonder Småbolag, Sverige Select och Lighthouse. I Consensus Småbolag utgör innehavet 3 procent och i Tin Ny Teknik utgör innehavet cirka 2 procent.
"Bolaget passar perfekt in i fonden då bolaget uppfyller våra kriterium väl om konjunkturokänslighet och lönsam tillväxt med en mycket skalbar affärsidé. Vi gillar bolagets produkt som vi tycker har en klar edge både gällande säkerhet och flexibilitet för kommunikation mellan olika mjukvarulösningar. Vi fick ett mycket kompetent intryck av ledningen och vi tror att tillväxten kan fortsätta många år framöver även om man bortser från nuvarande boost på grund av corona", kommenterar Anders Wright, förvaltare på Consensus.
Tin Fonder kommenterar utvecklingen kortfattat.
"Svårt att inte vara glad för den lyckade noteringen", säger Erik Sprinchorn, förvaltare för Tin Ny Teknik.
Fonden var ankarinvesterare i börsintroduktionen och menar vidare att detta inte är en vad han kallar "corona-trade". Sprinchorn menar att situationen som det ser ut just nu gör att digitaliseringen skyndats på oerhört fort. Här ligger bolaget rätt i tiden, uppger förvaltaren. Vad gäller digitala möten tror han inte att de kommer ersätta de fysiska helt, utan att det snarare är troligt att det blir fler digitala möten och kanske färre fysiska.