Bildkälla: Stockfoto

Ny virusvariant upptäckt i Sydafrika som kan vara mest smittsamma hittills - Asienbörserna faller

En ny variant av covid-19 har upptäckts i Sydafrika som bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer.

Den nya varianten har hela 30 mutationer, vilket är dubbelt så många som delta som är den hittills mest smittsamma. Den stora förekomsten av mutationer har fått brittiska experter att dra slutsatsen att den nya varianten förmodligen kommer kunna undvika det immunförsvar som genererats av tidigare infektion och vaccination, rapporterar Sky News.

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid var inne på samma spår och sade att den nya varianten kan vara mer överförbar enligt deltavarianten. Han varnade också för att nuvarande vaccin kan vara mindre effektiva mot den nya varianten.

Den brittiska regeringen har redan reagerat på den nya varianten och infört inreseförbud för sex länder, inklusive Sydafrika. Den nya varianten har också påträffats i bland annat grannlandet Botswana samt Hongkong.

Upptäckten av den nya varianten har redan fått genomslag på börserna. I Asien är det en blodröd fredag med Nikkei ned nästan 3 procent, medan Hongkong tappar cirka 2,4 procent. Även oljan faller med 3 procent medan guld stiger något.

Terminerna i Europa, inklusive Sverige, pekar på stora nedgångar under fredagen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER