Affärsinformationsbolaget Karnov Group, som på torsdagen började handlas på Stockholmsbörsen, undersöker möjligheterna att växa geografiskt. Det säger bolagets vd Flemming Breinholt till Finwire i samband med noteringsceremonin.
Karnov är en leverantör av affärsinformation inom främst juridik, skatt och revision i Danmark och Sverige där man är marknadsledande med drygt 40 procent av respektive marknad.
Målet är att ebita-marginalen, vars nivå i dag ligger på nära 37 procent, ska öka på medellång sikt och att omsättningen ska växa med 3-5 procent. Därmed vill bolaget växa snabbare än marknaden, som ökar med drygt 2 procent årligen.
- De här målen är organiska men vi har också en tydlig ambition om att fortsatt utöka bolaget genom förvärv. Vi har de senaste sju åren förvärvat sju bolag, och vår strategi är att förvärva fler, säger Karnov-chefen.
- Vi tittar också på möjligheten att utöka geografin. Det vill säga att vi inte bara ska vara marknadsledande i Danmark och Sverige, men också se om det är möjligt att hitta andra länder där vi kan komma in, tillägger han.
Karnov har inte gått ut med vilka specifika länder det kan handla om, men Flemming Breinholt uppger att det för bolaget är naturligt att titta på "Norden, Baltikum och omkringliggande marknader".
För ett drygt år sedan gjordes ett stort förvärv i köpet av Norstedts Juridik, som fortfarande håller på att integreras.
Kan ni göra fler förvärv innan integrationen är färdig?
- I år har vi fullt fokus på att färdigställa allt runt integrationen. Om det kommer ett litet förvärv så skulle vi inte avvisa det, men det är inget som vi planerar för. Lite större saker skulle förmodligen skjutas på till nästa år när vi har genomfört integrationen.
Karnovs skuldsättningsnivå ligger i dag strax under målet på max 3,0 gånger justerat ebitda.
- Vi är lite under 3 procent nu och vi har ett väldigt starkt kassaflöde i bolaget, så vi anser att det finns utrymme för fortsatta förvärv, svarar vd:n på en fråga om det ändå finns utrymme för fler bolagsköp.
- Det är klart att skulle det komma ett större förvärv så måste vi ju gå till vår styrelse och i diskussion med dom finna fram till det rätta sättet att hantera det på, men vi tycker att vi har en bra balans i skuldsättning, kapital och kassaflöde, tillägger han.
Skulle ni kunna gå till aktieägarna också?
- Jag vill inte avvisa något alternativ, för det viktiga är ju att om det rätta objektet finns, så ska vi också kunna finna en bra lösning på det.
Intresset för att teckna aktier i bolaget inför noteringen var stort och i skrivande stund är aktien upp 1,2 procent gentemot teckningskursen på 43 kronor.