Bildkälla: Stockfoto

Odin Global sjönk 0,85 procent i maj - MTY Food Group och HEICO gynnas av återuppöppning

Fonden Odin Global C minskade 0,85 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,15 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,67 procent och är därmed bättre än index som har ökat 12,90 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Harald Nissen och Håvard Opland.

"Den accelererande tillväxten märks tydligt i den underliggande utvecklingen i de bolag vi äger. En bra temperaturmätare på återöppnandet av ekonomier runt om i världen är vårt innehav i den amerikanska betalsystemleverantören Visa. Transaktionssiffror för maj visar att fysisk kortanvändning i USA har accelererat snabbt i år och är nu tillbaka på volymer överstigande 2019 års nivåer. Kortanvändningen online fortsätter att vara mycket hög och ligger 60 procent över 2019 års nivåer", skriver förvaltarna inledningsvis.

Fondens innehav restaurangkoncernen MTY Food Group hade ett utmanade 2020 med en stor andel stängda eller delvis stängda restauranger till följd av pandemin. Anläggningarna har nu mer eller mindre öppnat upp för fullt och bolagets lönsamhet och tillväxt accelererar snabbt.

Efter ett drygt år i hemmaköket är det tydligt att att många nordamerikaner återigen hungrar efter olika former av restaurangmat. Aktien har stigit kraftigt och är nu tillbaka på nivåer före coronapandemin.

"Vi hade tidigare i år ett givande möte med bolagets vd. Kortfattat är vi mycket nöjda med hur MTY har hanterat det gångna årets extraordinära situationer. Med en stark huvudägare och en välskött och beprövad affärsmodell är vår bedömning att utsikterna för bolaget framöver ser väldigt ljusa ut", kommenterar Nissen och Opland.

Även flygindustrin tar fart igen vilket gynnar fondens fjärde största innehav HEICO. När flygbolagen nu i allt större utsträckning återupptar sina flygningar ses en omedelbar ökning av efterfrågan på delar och service från HEICO.

"När vi blickar tillbaka på liknande kriser som påverkat flygindustrin som 2002 efter den 11 september och 2009 efter finanskrisen har HEICO alltid tagit betydande marknadsandelar när marknaden väl har återhämtat sig. HEICO’s välskötta och effektiva organisation och affärsmodell gör att vi förväntar oss att samma sak kommer att hända även den här gången", skriver förvaltarduon avslutningsvis.
Odin Global C, %maj, 2021
Fond MM, förändring i procent-0,85
Index MM, förändring i procent-0,15
Fond i år, förändring i procent13,67
Index i år, förändring i procent12,90
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER