Bildkälla: Stockfoto

Odin Norge ökade 1,06 procent i januari - nervositet inför rapportsäsongen

Fonden Odin Norge C steg 1,06 procent i januari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,18 procent. På rullande 12 månader har fonden minskat 2,55 procent och är därmed sämre än index som har minskat 1,08 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Atle Hauge och Vigdis Almestad.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det nya året börjat bra för världens börser. Dock menar förvaltarna att det finns en viss nervositet för pågående rapportsäsong.

Marknaden verkar enligt förvaltarna vara spänd på marginaler och orderingång. De menar att om marginalerna i det fjärde kvartalet inte lämnar något utrymme för optimism kommer vinstförväntningarna för 2023 troligtvis att försvagas.

Bland fondens största positiva bidragsgivare för januari fann man Subsea 7, TGS Nopec Geophysical och Schibsted. Tvärt om bidrog Equinor, Kongsberg Gruppen och Kitron mest negativt.

Under januari har fonden köpt några aktier i TGS, sålt en del i Veidekke och även mottagit aktier i XXL från emissionen innan jul.

År 2023 uppges ha börjat bra av flera skäl, men det viktigaste är enligt förvaltarna att marknaden fokuserar på en eventuell "mjuklandning" i ekonomin i kombination med att inflationen kommer ner och även drar ner räntorna.

"Ett sådant scenario skulle naturligtvis kunna vara positivt för aktiemarknaden överlag. En del av anledningen till optimismen är låg arbetslöshet och relativt anständig ekonomisk tillväxt i USA. Dessutom verkar Kina ha övergivit sin strikta nolltoleransregim för covid-19, vilket genererar positiva tillväxtimpulser i landet", skriver förvaltarna och fortsätter.

"Motsatsen till detta bland dem som har en mer försiktig syn på marknaden är att det finns vissa strukturella orsaker till inflationen och att just löneinflationen kan bli relativt hög framöver. Detta är inte en orimlig tanke eftersom arbetstagarna har klarat sig dåligt på reallöneökningarna hittillls."

Vidare skriver förvaltarna att det är rimligt att tro att vinstförväntningarna fortfarande är för höga i ett globalt perspektiv. För Norge tror förvaltarna att resultatet sannolikt fortfarande kommer att vara högt jämfört med den historiska nivån och konstaterar att börsen fortsatt är relativt billig jämfört med historien.

Borregaard, Subsea 7 och Equinor var vid månadens slut fondens största innehav med portföljvikter om 6,77, 6,37 respektive 6,16 procent.

Odin Norge C, %januari, 2023
Fond MM, förändring i procent1,06
Index MM, förändring i procent2,18
Fond ett år, förändring i procent-2,55
Index ett år, förändring i procent-1,08
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER