Bildkälla: Stockfoto

Odin Small Cap ökade 2,59 procent i maj - Hemnet och Green Landscaping steg

Fonden Odin Small Cap steg 2,59 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,99 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 20,66 procent och är därmed bättre än index som har ökat 17,69 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud.

Under månaden valde förvaltarna att utöka positionerna i bland andra Axfood, Admicom och Nimbus. Fonden reducerade innehavet i NCAB, minskningen beror dock inte på någon ändrad syn på bolagets framtidsutsikter utan är endast en omviktning då aktien stigit nästan 190 procent det senaste året.

Missgynnade avkastningen gjorde innehaven i MedCap och Fjordkraft som sjönk med 9 respektive 13 procent. Båda bolagen rapporterade lägre omsättning och resultat än väntat. För MedCaps del var det bland annat Unimedic Pharma som påverkades negativt av covid-19. Fjordkraft har missgynnats av kraftigt stigande spotpriser på elmarknaden samt drabbats av negativ publicitet.

"På den positiva sidan sticker bland annat Hemnet (+42 procent i maj) och Green Landscaping (+40 procent) ut. Hemnet, som är fondens senaste innehav, visade upp fortsatt stark lönsam tillväxt om 26 procent, trots något lägre transaktionsvolymer. Aktien är upp nästan 100 procent från noteringskursen på 115 kr i april. Green Landscaping fick en förbättrad vinterverksamhet (snöröjning m.m.) under det första kvartalet och har även annonserat tre förvärv under månaden som ser lovande ut", kommenterar förvaltarna.

Vidare skriver Schönbäck och Bratterud att det har varit en god rapportsäsong för fondens innehav. Förvaltarna har haft digitala möten med ledningen i många av bolagen som fortsätter att imponera med god kostnadskontroll och lönsamhet.

De tre största innehaven i portföljen var Sdiptech, NCAB och ÅF med portföljvikter på 6,45, 5,57 respektive 5,51 procent.

Odin Small Cap, %maj, 2021
Fond MM, förändring i procent2,59
Index MM, förändring i procent1,99
Fond i år, förändring i procent20,66
Index i år, förändring i procent17,69
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER