Resultaten visar att melflufen uppnådde det primära målet och visade en bättre progressionsfri överlevnad, PFS, med en median på 6,8 månader jämfört med 4,9 månader för pomalidomid.
"Ocean-studien visar att melflufen förbättrar PFS för RRMM-patienter som är refraktära till lenalidomid och som har genomgått två-fyra tidigare behandlingslinjer”, säger Klaas Bakker, Chief Medical Officer på Oncopeptides, och fortsätter.
”Vi tror att melflufen kan bli en viktig behandlingsmöjlighet för patienter med RRMM. I det avseendet bidrar de omfattande resultaten med viktiga insikter i avvaktan på den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) granskning av melflufen för ett möjligt godkännande i Europa senare i år”.
Vad gäller de sekundära målen var tumörssvarsfrekvensen, ORR, 33 procent i melflufen-gruppen mot 27 procent i pomalidomidgruppen (ingen statistisk skillnad). Hasardkvoten för OS (totalöverlevnad) uppgick till 1,10 (ingen statistisk skillnad). Vad gäller säkerheten och tolerabiliteten för melflufen ihop med dexametason kom den att överensstämma med tidigare rapporter.