Bildkälla: Stockfoto

Onoterat valde riktad emission på grund av kostnadsskäl, vill växa inom e-handel – vd

Onoterat valde riktad emission på grund av kostnadsskäl, vill växa inom e-handel – vd

Orsaken till att Onoterat tog in pengar via en riktad emission istället för att tillfråga samtliga aktieägare var att det blev billigare. Det säger vd Lars-Erik Bratt i en intervju med Finwire.

Bolaget, som nyligen började handlas på NGM Nordic MTF, investerar inom områdena Entertainment & Gaming, fintech och e-handel. Fokus är på bolag i ett tidigt stadium med ett marknadsvärde under 50 miljoner kronor.

Onoterat tog kort efter noteringen in 1,5 miljoner kronor i en riktad emission till Brofund Equity. Skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är enligt vd:n att tillföra kapital till en lägre kostnad, då priset var samma pris som emissionskursen och därmed högre än aktuell aktiekurs.

Lars-Erik Bratt, med bakgrund inom finansmarknaden, bland annat på Handelsbanken London, Birger Jarl Fondkommisson och Skatteverket, uppger att nuvarande exponering primärt är mot Entertainment & Gaming.

Bolaget håller extra utkik efter bolag inom e-handel och sedan noteringen har man investerat i en matleverantör, Fodi Skandinavien AB. På fintech-området, som enligt vd:n nu präglas av höga värderingar, är Onoterat små - även om man precis gjort en "titthålsinvestering" i bolånesystemaktören Näktergal och har en mindre post i Valueguard.

Bolagets andra ben är rådgivning, som i dag är en relativt liten del av verksamheten. Bolaget siktar dock på att växa rådgivningsintäkterna.

- Vi jobbar med en del partners, där vi har förberett att växa och skala upp det hela. Vi
bistår med rådgivning i samband med kapitalanskaffning och kan i dag även erbjuda ägarspridningstjänster, hitta rätt ägarstruktur och göra transaktioner, som försäljning av hela eller delar av bolag, säger vd:n.

Ägarandelen i Onoterats elva portföljbolag varierar nu mellan 0,4-5,0 procent. Lars-Erik Bratt menar att bolaget har en "trestegsingång" som till slut siktar på att nå omkring 10 procent av aktierna.

På en fråga om vilken exitstrategi Onoterat har svarar han att man antingen kan styra mot börsnotering eller para ihop bolaget med köpare, som kan både vara industriell eller finansiell, men att "mycket egentligen är att hitta rätt ägare som passar för entreprenören nästa steg i utvecklingen".

Bolagets viktigaste finansiella mål är att växa substansvärdet med 10 procent per år över en investeringscykel, som är omkring tre år.

- Vi bygger långsamt. Vi är inte här för att ställa upp massa korta garantier och ta på oss för stora risker. Det är en del av vår verksamhet. Vi vill inte riskera att hela bolaget ska stå och falla med att ett innehav får problem.

- Det här är ett tänk som går lite stick i stäv med traditionella riskkapitalbolag, där vill man ta full kontroll och ha full hävstång på det hela. Vi har sagt att vi är en partner med entreprenören fram till nästa steg. Om det sedan blir riskkapital, notering eller uppköp från bolag i samma bransch, är ett beslut som tas med övriga ägare och entreprenören.

Vad är den största utmaningen framöver?

- Våra utmaningar i dag är att kunna fortsätta att växa vår verksamhet ytterligare, genom förvärv av tillgångar, försäljningar och attrahera nya investerare till Onoterat. Men jag tror att genom noteringen på NGM Nordig MTF ökar möjligheterna att attrahera nya investerare och öka rådgivningsverksamheten och dess affärsmöjligheter, konkluderar Onoterat-chefen.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER