Bildkälla: Stockfoto

Österrike och Danmark går förbi EU och bildar vaccinallians med Israel - FT

Danmark och Österrike väljer att gå förbi EU:s gemensamma anskaffning av coronavaccin genom att bilda en allians med Israel.

Senare i veckan ska ledarna för de två länderna flyga ner till Jerusalem för att med premiärminister Benjamin Netanyahu diskutera en ny väg framåt. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till myndighetskällor i Wien och Köpenhamn.

Det centrala för samtalen blir hur man ska bygga egna produktionsanläggningar för vaccin med mRNA-tekniken. Denna förekommer i vaccin från Pfizer och Moderna. De tre länderna ska vara i diskussion med bolagen om fabrikerna, enligt tidningen.

Danmarks premiärminister Mette Fredriksen har sagt att landets egna väg framåt inte innebär att man saknar förtroende för EU:s ansträngningar. Istället påpekade hon vikten av att det kan behövas omvaccineringar mot viruset och att det därför behövs en snabb ökning i produktionen. Kurz har inte externt kritiserat EU men däremot internt uttryckt missnöje över hur Bryssel hanterat anskaffningen av vaccin, skriver FT.

EU-kommissionen har avböjt att kommentera uppgifterna då man inte känner till Österrike och Danmarks planer.

Utöver dessa två länder har ett tredje EU-land, Slovakien, valt att också gå egen väg genom att köpa in två miljoner doser av det ryska Sputnik V-vaccinet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER