Bildkälla: Stockfoto

Outokumpu fortsätter begränsa ferrokromproduktion pga höga elpriser - 70 jobb berörs

Finländska tillverkaren av rostfritt stål Outokumpu planerar att fortsätta med sin produktionsbegränsning av ferrokrom i spåren av de höga elpriserna - vilket kan leda till uppsägning av uppemot 70 tjänster. Det framgår av ett pressmeddelande.

Outokumpu meddelade i september att man skulle dröja med återstarten av en av sina tre ferrokromugnar efter ett underhållsstopp. Den aktuella åtgärden innebär att man även kommer dröja med återstarten av den andra ugnen under resten av andra kvartalet 2023.

"Tyvärr har situationen på energimarknaden inte lättat, det höga elpriset fortsätter att ha en negativ inverkan på vår kostnadskonkurrenskraft jämfört med våra konkurrenter, främst från utanför Europa. Den eventuella ytterligare förseningen av återstarten av ugnen är en svår men potentiellt nödvändig åtgärd i en helt exceptionell situation. I förändringsförhandlingarna kommer vi att försöka hitta en lösning för att vi ska kunna anställa vår ferrokrompersonal i den övriga Torneåverksamheten", säger Martti Sassi, vd för affärsområde Ferrochrome.

"Outokumpus ferrokrom har det minsta koldioxidavtrycket i världen. Vi hoppas att politikerna kommer att ta en aktiv roll för att stabilisera miljön på energimarknaden, så att vi kan fortsätta att producera med lönsamhet", avslutar Sassi.

Kapaciteten i den ugn som har stängts är cirka 30 procent av hela ferrokromkapaciteten.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER