“Men också om det skulle hända något med konjunkturen. Vi ser fortfarande att det finns risker kopplade till både svensk och utländsk konjunkturutveckling. Det handlar om geopolitiken till exempel. Om vi får en kraftig försämring av konjunkturen är vi beredda att agera och ändra våra planer”, sade hon.
Seim kommenterade också den neutrala räntan, det vill säga vilken nivå räntan ska ligga på utan att stimulera eller strama åt ekonomin.
”Den är svår att skatta. Det Riksbanken har sagt tidigare är att den neutrala räntan ligger i den nedre delen av intervallet 2,5-4 procent eller lite under. Jag vill inte sätta ned foten i dag. Det som är viktigt är att bedöma om penningpolitiken är åtstramande eller stimulerande. I dagsläget gör jag bedömningen att den är lite för åtstramande och att styrräntan ska ned”, sade Seim.
Seim gick också in på EMU-frågan, och sade att hon vill se en ny utredning i frågan.
”Det är regeringen som bestämmer växelkursregimen. Jag vill inte uttala mig om det. Men det har gått 28 år sedan Calmfors-utredningen så oavsett vad man tycker vore det bra med en ny utredning som belyser utvecklingen. Det är alltid bra att analysera.”