Bildkälla: Stockfoto

PExA – Avtal med storspelaren Janssen, en del av Johnson & Johnson – intervju med vd

Vi har träffat Göteborgs-baserade PExA. De utvecklar och kommersialiserar en teknologi som syftar till upptäckt av tidiga biomarkörer inom lungmedicin.

Annons

Vi intervjuar vd Erik Ekbo och forskningschef Jörgen Östling.

I dagsläget är en viktig målsättning för PExA att vidareutveckla sitt koncept för att bättre kunna matcha sitt prov med känsliga analysmetoder så att kunderna kan hitta fler potentiella biomarkörer. Kunder finns i flera olika länder inom läkemedelsindustrin och inom akademin.

PeXA har ett samarbete med Janssen, som är en del av Johnson & Johnson. Ett samarbetsavtal som är en av bolagets viktigaste milstolpar hittills. Om projektet faller väl ut kan det innebära att man i slutändan får en helt ny angreppsmetod mot lungcancer.

Första steget för PExA är att rikta sina produkter mot forskare. Steg två är att rikta sig mot sjukvården. Långsiktigt vill de sälja och marknadsföra kommersiella produkter till sjukvården inom diagnostik för en eller flera folksjukdomar som lungcancer eller kol.

Marknadspotentialer inom lungsjukdomar är enorm enligt vd Erik Ekbo.

PExA genomför en företrädesemission för att primärt bygga ut marknaden och för att inom forskning och utveckling få fram nya analysmetoder, utveckla nya engångskomponenter och medverka till att initiera studier som går mot klinisk applikation.

Jörgen Östling berättar bland annat om varför han tycker att PExA är ett intressant bolag, om inslaget i vetenskapens värld och hur vägen framåt ser ut.

https://www.youtube.com/embed/um88iW3P93I

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser