Ränteobligationer med årlig avkastning upp till 10 %
Fredagen den 23:e stänger Energifonden sitt investeringserbjudande. Denna artikel beskriver en för många investerare ny högavkastande investeringsform!
Energifonden är som namnet på företaget antyder ingen fond utan en utfärdare av det för många läsare nya begreppet ränteobligationer. Dessa obligationer är ej att förväxla med exempelvis statsobligationer utan fungerar helt annorlunda. I detta reportage berätta vi mer om en placeringsform som erbjuder riktigt hög ränta.
Energifondens ränteobligationer erbjuder en förutbestämd årsränta med utbetalning var sjätte månad. Räntan är alltså fast och kan varken bli högre eller lägre. Varje obligation är en egen produkt i utbudet av investeringsalternativ som just nu erbjuds fram till och med fredagen 23 mars.
Betalningsgaranti: Varje obligation har en betalningsgaranti från managementbolaget Energifonden Sverige AB som har ca 64 MSEK i eget kapital.
Energifondens VD Fredrik Johansson svarar nedan på ett antal frågor. Vi börjar med den för många mest relevanta frågan.
Hej Fredrik! Kan du berätta hur ni arbetar för att uppnå den höga årsavkastning som erbjuds?
– Vi gör affärer med pengarna! Till skillnad mot banker som mest lånar ut pengarna vidare till bostadslån för drygt 1%. Vi investerar i tidigt skede i energibolag och har inte avsikt att äga i mer än 3-5 år. Vi ser att bolagens värde höjs genom olika åtgärder och sen ser till att de säljs.
Risknivån blir lägre ju mer man sprider investeringarna och då investeringarna görs i de skeden som bolagen/projekten genererar positiva kassaflöden samtidigt som de behöver extra kapital för att kunna växa snabbare så ser vi till att inte investera i bolag som bara är på idenivå och inte kan bära sina egna kostnader genom egna kassaflöden.
Som namnet erbjuder är era ränteobligationer exponerade mot energi och ni påtalar gärna att energi i olika former alltid kommer att behövas. Hur exponerar ni er mot energisektorn? Kan du berätta någonting om den strategi som utgör motorn för värdetillväxt till era kunder?
– Blandat i alla möjliga energibolag som vi ser kan tjäna pengar och lyfta tillväxten snabbare genom en kapitalinjektion. Kan vara allt från solcellsbolag till vindkraftverk till portabla bensinstationer.
Era ränteobligationer kan köpas via en vanlig depå och via VP -konto med inte via ISK. Har du någon kommentar till detta? Vad vill du säga till eventuella intressenter av ert erbjudande som idag uteslutande använder ISK?
– Det beror på vilken bank man har sitt ISK konto hos men merparten kräver att värdepappret måste vara noterat. Styrelsen i Energifonden har valt att inte notera dessa obligationer då det är kostsamt och erfarenheten säger att det är mycket få investerare som vill ha de noterade. Det behöver inte bli så mycket skatt på räntan om man kvittar den mot utgiftsränta i skattedeklarationen
Förtroende är känt i denna typ av investering som ett nyckelord och de faktorer som känns avgörande för bilden av Energifonden är och soliditet, styrelsemedlemmar samt historiskt record. Kan du ge en kort sammanfattning av dessa tre faktorer?
– Energifonden gjorde en vinst på 24 mkr för 2017. Soliditeten är nästan 100% i Energifonden Sverige AB med dotterbolag och industrialisten Finn Johnsson som tidigare varit ordförande i Volvo säkerställer ett topmanagement.
Detta tillsammans med tillsammans med Hans Schedin som har stor kunskap om det snåriga regelverket för finansiella sektorn samt är medlem i aktiemarknadsnämnden gör att alla beslut o investeringar görs med den lilla investeraren (obligationsägaren) i största fokus Track record består av dels uppbyggnad av Smart Energy som på kort tid skapat en solid bränslekoncern med solid balansräkning och stark tillväxt. Dels av en ränteobligation i Smart som betalt 10% i årlig ränta i snart 4 år.
Vilka olika målgrupper av investerare vänder ni er främst till?
– Allt ifrån vanlig svensson till proffs och företag o stiftelser med överlikviditet som de kan undvara i upp till 5 år
Kan vi avslutningsvis få din egen bild av varför det kan vara en bra idé att investera i ränteobligationer som ett inslag i en väl diversifierad portfölj?
– Dels så får man upp snittavkastningen på sin sparportfölj samtidigt som det är lagom risk och dels så är man med och skapar nya energiarbeten i Sverige.
Du finner all information du behöver på Energifondens hemsida via denna länk.
Friskrivning: Detta är ett redaktionellt reportage om Energifonden. Börsvärlden har inte mottagit betalning från Energifonden. Detta reportage utgör ingen investeringsrekommendation, utan publiceras endast i upplysande syfte. Börsvärlden tar inget ansvar för riktigheten i den information som tillhandahålls på externa sidor vi länkar till.
LÄS MER