Bildkälla: Stockfoto

Riksbanken väntas inte sänka till minusränta, aktivt bruk av balansräkningen mer sannolikt - Öhman Fonder

Riksbanken lämnade som förväntat reporäntan oförändrad på noll procent vid dagens räntebesked. Räntan väntas ligga kvar på denna nivå under de närmaste åren. Riksbanken konstaterar att svensk ekonomi nu har börjat återhämta sig efter det kraftiga fallet under våren samtidigt som vägen tillbaka är lång och kantad av osäkerhet. Inflationen väntas vara fortsatt låg under kommande år.

- Som väntat lämnade Riksbanken sitt räntebesked i morse utan några dramatiska ändringar från förra mötet i augusti. Oförändrad reporänta- och bana, inga ändringar i obligationsköpen samt att de uppreviderar BNP-tillväxten något. Under sommaren har flera spekulerat i en räntesänkning för att få fart på ekonomin så att inflationen kommer upp mot 2 procent, kommenterar Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste räntebeskedet.

- All kommunikation från Riksbanken ger oss ingen grund till att tro att Riksbanken kommer att sänka reporäntan till negativt territorium. Mycket av orsaken är troligtvis att negativ ränta inte gav någon effekt på inflationen. Mer sannolikt är aktivt bruk av balansräkningen framöver. Men, oavsett vad som kommer av penningpolitiska stimulanser kan det ta flera år för den svenska ekonomin har återhämtat sig från pandemin och någon inflation upp mot 2 procent är osannolik. Inte ens Riksbanken tror att inflationen kommer upp till 2 procent i centralbankens analysperiod (KPIF 1,8 procent i tredje kvartalet 2023), fortsätter Lars Kristian Feste.

- Med den utvecklingen vi ser i kölvattnet av pandemin kommer inflationen att ligga under 1,5 procent under överskådlig framtid eftersom löneinflationen inte tar fart när arbetslösheten kan vara över 9 procent i 2021. Vi tror Riksbanken kommer fortsätta stödköp i obligationsmarknaden eftersom marknaden mer eller mindre är beroende av detta. Å andra sidan tror vi att Riksbanken inte kommer att agera på lägre inflation de nästa 12-15 månader eftersom "allt" är i limbo efter coronapandemin och att det är svårt med åtgärder när realekonomin fortfarande är i en kris, avslutar Lars Kristian Feste sin kommentar.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER