Samtidigt uppges att förebyggande motiv gör det svårare att uppskatta de samlade effekterna av köpen. Under perioden 2015-2017 syftade köpen till att förhindra en fortsatt nedgång i inflationsförväntningarna och under pandemin utformade Riksbanken köpen till stor del för att förhindra en finansiell kris.
"Detta gör det svårt att uppskatta de totala effekterna av köpen eftersom man skulle behöva jämföra den faktiska utvecklingen med en utveckling som inte inträffade bland annat tack vare Riksbankens köp. Det är samtidigt svårt att identifiera effekterna av just Riksbankens köp av värdepapper, särskilt under pandemin när centralbanker, regeringar och myndigheter i såväl Sverige som omvärlden också satte in kraftfulla åtgärder."
Studien berör också inflationsuppgången på senare tid.
"Även om Riksbankens köp av värdepapper var omfattande under pandemin är det svårt att argumentera för att köpen skulle kunna förklara en stor del av inflationsuppgången andra halvåret 2021 och 2022. Inflationen har stigit snabbt över stora delar av världen och uppgången är snarare en konsekvens av pandemirelaterade faktorer och Rysslands invasion av Ukraina", skriver Riksbanken.